Daha genç görünen, pürüzsüz ve daha eşit tonlu bir cilde sahip olmaya çalışıyorsanız, Alfa Hidroksi Asitleri (AHA) duymuş olabilirsiniz. Alfa Hidroksi Asitler güneşten zarar görmüş ciltler için önemli faydalar sunabilir. Bu yazımızda AHA türleri, türler arasındaki farkları ve cilt üzerinde nasıl çalıştıklarından bahsediyor olacağız.

Birden fazla AHA türü olduğu göz önüne alındığında, hangi Alfa Hidroksi Asit ürününü kullanmalısınız? Bu soruyu cevaplayabilmek için AHA'ların nasıl çalıştığını ve türler arasındaki farkları öğrenmeliyiz. Yazımızı okumaya devam edelim.

Alfa Hidroksi Asit (AHA) Nedir?

Alfa Hidroksi Asitler, uygun şekilde formüle edildiğinde cildin en üst katmanlarını eksfoliye edebilen bir grup doğal ve sentetik bileşendir.

Deri hücreleri arasındaki bağları azaltarak daha serbest fakat kontrollü bir şekilde ayrılmalarını sağlarlar. Bunu yapmak, çok daha pürüzsüz görünen daha taze ve rafine bir cildi ortaya çıkarır. Ortaya çıkan yeni cilt daha nemli ve zamanla gözle görülür şekilde daha sıkı hale gelir.

Daha genç bir cilde sahip olmakla ilgilenen herkes, cilt bakım rutinine bir AHA içeren ürünü eklemeyi düşünebilir.

Alfa Hidroksi Asitler (AHA Türleri) Nelerdir?

Tüm Alfa Hidroksi Asitler içerisinde Glikolik asit, kozmetik açıdan en önemli olandır. Bunun nedeni, en çok araştırılan ve laktik asitle birlikte her yaş ve tüm cilt tipleri için etkileyici sonuçlara sahip olmasıdır.

1. Glikolik Asit

Glikolik asit şeker kamışından elde edilebilmesine rağmen, sentetik form cilt bakım ürünlerinde en sık kullanılan formdur. Çünkü stabilize edilmesi ve tutarlı yüzdeler sağlanması daha kolaydır.

Glikolik asidi bu kadar özel yapan şey, moleküler boyutu ve daha iyi görünen cildi ortaya çıkarmak için yerleşik cildin en üst katmanlarına nüfuz etme yeteneğidir.

Glikolik asidin faydaları;

  • Hücrelerin yenilenmesini hızlandırmaya,
  • Kolajen üretimini desteklemeye,
  • Kırışıklık oluşumunu engellemeye,
  • Gözenek görünümünü azaltmaya,
  • Sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

2. Laktik Asit

Laktik asit, glikolik asidin yaptığı hemen hemen her şeyi yapabilir. Ama biraz daha yavaş; çünkü molekülü biraz daha büyüktür. Bu durum cildin en dış tabakasına nüfuz etme kabiliyetini biraz azaltır.

%2 ve üzeri konsantrasyonlarda topikal Laktik asit cildi nemlendirebilir. Tek başına veya diğer AHA'larla birlikte kullanıldığında, peeling amaçlı cilt bakım ürünleri için ideal kabul edilen %5 ila %10 arasındaki konsantrasyonda eksfoliyan olarak çalışmaya başlar. Koyu lekelerin görünümünü azaltmada ve daha eşit bir cilt sağlamada faydalı olabilir.

Laktik asit sütten elde edilebilmesine rağmen, cilt bakım ürünlerinde en sık sentetik form kullanılır. Çünkü tıpkı Glikolik asit gibi stabilize edilmesi ve tutarlı sonuçlar alınması daha kolaydır.

3. Malik Asit

Malik asit elmalardan elde edilebilmekte veya sentetik olarak üretilebilmektedir. Moleküler açıdan Glikolik ve Laktik asitlerden daha büyüktür. Ancak yine de peeling amaçlı kullanılabilmektedir. Aynı zamanda antioksidan faydalar sağlayabilir. %1 ila %2 konsantrasyonlarındaki Malik asit, daha yüksek Glikolik ve Laktik asit içeren AHA eksfolyantlarına dahil edildiğinde iyi bir destekleyici oyuncudur.

4. Tartarik Asit

Tartarik asit, moleküler açıdan neredeyse Glikolik asitten iki kat daha büyüktür. Üzümde doğal olarak bulunur. Ancak yine cilt bakım ürünlerinde daha çok kullanılan form sentetik olanıdır.

Tartarik asit, Glikolik veya Laktik asitlerle kabaca aynı konsantrasyonlarda kullanıldığında cildi pul pul dökebilse de diğer AHA'ların işlevlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu pH aralığını korumaya yardımcı olmak için kullanılır.

Bazı formüllerde, AHA'ların her boyutunun katman katman faydaları olduğu için daha hedefli eksfoliasyon sağlamaya yardımcı olması için kullanılmaktadır.

5. Sitrik Asit

Sitrik asit, çeşitli narenciye meyvelerinden elde edilebilir. Daha yüksek konsantrasyonlarda eksfoliyan olarak çalışır.

Sitrik asit düşük miktarlarda bir antioksidan olarak çalışır. Aynı zamanda birçok cilt bakım ürünü için bir pH ayarlayıcı olarak, formülleri pH aralığında tutan formüllerin etkili ancak yumuşak olması için kullanılmaktadır.

KAYNAKLAR

Kaynak1 - Kaynak2 - Kaynak3