Arbutin Nedir?

Günümüzde kişisel bakım ve kozmetik sektörünü, artan talep doğrultusunda birçok teknolojik gelişmeye ve yeniliğe sahip olmuştur. Her geçen gün piyasaya çıkan yeni ürünler ihtiyaçları karşılamayı hedeflemektedir. Arbutin de bu doğrultuda, cilt lekeleri için üretilen kişisel bakım ürünlerinin en önemli etken maddelerinden bir tanesidir. 

Arbutin; bitkilerde bulunan glikoz moleküllerinden meydana gelen doğal bir bileşik olan glikozit türüdür.  Esas olarak ‘Ericaceae’ ailesindeki diğer birçok şifalı bitki arasında, ‘Arctostaphylos’ cinsindeki ‘yabanmersini’ bitkisinden ekstrakte edilir.

Bölgesel olarak uygulandığında Tirozinaz enzimini inhibe ederek melanin oluşumunu engeller. Arbutin bu nedenle cilt rengini açan bir ajan olarak kullanılır. Buğdayda, armut kabuğunda ve diğer bazı yiyeceklerde çok az miktarda bulunur.

Arbutin, Hidrokinon’un doğal olarak oluşan bir türevidir. Cilt açıcı etkisini herhangi bir risk oluşturmadan sağladığı için, hidrokinona alternatif olarak kullanılmaktadır.

Arbutin artık cilt pigmentasyonunu aydınlatmayı amaçlayan çeşitli cilt bakım ürünlerinde bulunmaktadır. Cilt renginin açılması, genellikle hiperpigmentasyonu solmaya veya hafifletmeye yardımcı olmak için kozmetik amaçlar için istenir.

Hidrokinon cilt rengini açma ajanlarında altın standart olarak kabul edilir. Ancak etkili olduğu kadar güçlüdür. Kullanım döneminde sıkı bir gözetim gerektirebilir. 

Alfa-Arbutin ve Hentowhite AF içeriği sayesinde Dermatech 30SPF Leke Kremi İle Koyu Cilt Lekelerinden Kurtulmak Artık Çok Kolay!

Arbutin Hangi Bitkiden Elde Ediliyor?

Yabanmersini, Avrupa ve Kuzey Amerika'da geleneksel bir ilaç olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Modern antibiyotiklerin keşfedilmesinden önce, yabanmersini bilinen birkaç doğal anti-mikrobiyal ilaçtan biriydi.

Anti-mikrobiyal aktivite kısmen Arbutin'in varlığından kaynaklanmaktadır. Yabanmersini, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan geleneksel ve alternatif tedavi yöntemlerinden biridir. Arbutin'in sentetik formları, kimyasal sentez veya enzimle katalize edilen bir işlemle oluşturulabilir.

Arbutin ile yapılan in vitro çalışmalar, melanin üretimi üzerinde daha güçlü bir inhibitör etkiye sahip gibi görünmektedir.

Peki Arbutin Ne İşe Yarar?

Alfa-Arbutin, Hidrokinona karşı daha güvenli bir alternatif olarak kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Cildin aydınlatılması ve parlatılmasında iyi sonuçlar verir. Ayrıca güneşten gelen UV ışığının pigmentasyona neden olduğu süreci de yavaşlatır.

Arbutin, melanin (pigment) üretiminde rol oynayan anahtar bir enzim olan Tirozinaz enziminin bir inhibitörü olarak hareket etmesine izin verir. Bu inhibe edici aktivite, Tirozinaz için doğal substrat olan Tirozin enzimine yapısal benzerliğinden kaynaklanır. Yerleşik bir emniyet valfi gibi davranarak cildin çok fazla melanin pigmentasyonuna maruz kalmasını önler.  

Arbutin Ne İçin Kullanılmaktadır?

Hiperpigmentasyon, Lentijinler, Melazma ve Kloazma, Çiller ve ciltteki koyu lekeler gibi deri rahatsızlıkları için kullanılmaktadır.

Alfa Arbutin'in Yan Etkileri Var Mı?

Alfa Arbutin, doğal kaynaklı olduğundan dolayı kullanıcı için yan etkilere ve güvenlik sorunlarına sahip olmadığı düşünülmektedir. Bileşik, hidrokinon gibi sentetik kaynaklardan elde edilirse, ciltte topikal kullanım için güvenli olmadığı söylenir.

Bazı alkali koşullarda Arbutin hidrokinona dönüşebilir. Bu da bazı durumlarda güvensiz hale geldiği anlamına gelebilir. Ancak derinin alkali bir ortamı yoktur. Bu nedenle Arbutin hidrokinona hidrolize olma ihtimali de çok düşüktür.

Alfa Arbutin Leke Giderici Olarak Güvenli Mi?

Evet, yapılan birçok araştırma da, Hidrokinon'dan daha güvenli olduğu belirtilmiştir.

Kozmetik Ürünler de Neden Arbutin Kullanılıyor?

  1. Hidrokinon içermeyen topikal reçetesiz bir tedavidir.
  2. Hidrokinon esaslı cilt parlatma formüllerine göre etkili bir cilt parlatma alternatifidir.
  3. Bu cilt parlatıcı krem, cildi eşitleyen ve cilt tonunu iyileştiren antioksidanlar ve Arbutin ile özel olarak formüle edilmiştir.
  4. Hiperpigmentasyon, kahverengi lekeler ve ciltte güneş hasarı endişesi olan ciltlerde işe yarar.
  5. Cildi temiz ve parlak hale getirir.
  6. Tüm cilt tiplerine doğal görünümlü, genç bir ışıltı sağlayan Arbutin ile zenginleştirilmiş bir formülasyondur.
  7. Yabanmersini, armut ve nar gibi bitkilerden elde edilen doğal bir botanik özüt olan arbutin, doğal olarak cildi parlatma özelliğine sahiptir.
  8. Erken yaşlanma belirtilerini, akne işaretlerini ve daha fazla foto-hasarı gözle görülür şekilde azaltır.
  9. Bu üründe kullanılan en iyi hidrokinon alternatifleri arasında antioksidanlar ve Arbutin bulunur.

Arbutin'i Kullanırken Sonuçları Ne Kadar Çabuk Görülür?

Pigmentasyonun derinliğine bağlı olarak 4 hafta gibi erken bir zamanda gözle görülür aydınlatma ve lekelerin giderilmesinin etkileri görülebilir.