Çoğu zaman dermatologların koyu lekeler, akne izleri, hiperpigmentasyon (eşit olmayan cilt tonu) gibi cilt kusurlarını gidermek için C vitamini serumu önerdiğini duymuşsunuzdur. Peki, bu güzellik bileşenini cilt bakım uzmanlarının favorisi yapan şeyin ne olduğunu hiç düşündünüz mü? 

C Vitamininde bulunan yüksek konsantrasyondaki antioksidanlar sayesinde C vitamininin birçok cilt bakım ürününde bulunduğunu göreceksiniz. C Vitamininde bulunan antioksidanlar, hasarlı cildi onarmaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olarak cildinizi yumuşak, pürüzsüz, kusursuz, parlak ve genç tutar.

C vitamini, günlük cilt bakım rutininizde mutlaka bulunması gereken bir bileşendir. Bu harika güzellik bileşenini henüz cilt bakımı rutininize dahil etmediyseniz cilt bakımına yönelik faydalarını bilmelisiniz. Neden en çok aranan güzellik bileşeni olarak kabul edildiği hakkında tam bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.

C Vitamini Nedir? 

C vitamini, vücudunuzu ve cildinizi korumaya, onarmaya ve iyileştirmeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Vücudunuzun hastalıklarla savaşması için bağışıklık gücünü arttırır. Cildinizin onarımı için gerekli olan temel bir besindir. C vitamini tüm turunçgillerde ve bazı sebzelerde bulunur. Vücudunuz C vitaminini yiyeceklerden alır, ancak cildinizin C vitamininden faydalanabilmesi için onu topikal olarak uygulamanız gerekir. 

Cilt bakım endüstrisinde C vitamini, çeşitli cilt bakım ürünlerinde kullanılmak üzere sentetik olarak üretilir. Sentetik olarak üretilen birçok C vitamini türevi vardır, ancak bunların çoğu kararsızdır ve kolayca oksitlenir. L-askorbik asit, C vitamininin en saf ve en kararlı şeklidir.

Dermatech Karma ve Yağlı Ciltler İçin Temizleme Jeli İle Akne (Sivilce) Sorunlarından Kurtulmak Artık Çok Kolay!


C Vitamini Cildiniz İçin Neden İyidir?

C vitamininin güzellik faydaları, antioksidanlar açısından zengin olması gerçeğine atfedilir. Bu antioksidanlar, cilt hasarına neden olan serbest radikallerin etkisini nötralize eder. İlk olarak, serbest radikallerin ne olduğunu ve cilde nasıl zarar verdiklerini anlamanız gerekir. 3 çeşit serbest radikal vardır ama burada ROS yani reaktif oksijen türlerinden bahsedeceğiz. 

Güneşin UV ışınları, duman, kirlilik, aşırı iklim koşulları, sigara kullanımı, stres, uykusuzluk ve hatta soluduğumuz hava gibi birçok dış faktör cildinizin ROS'a maruz kalmasından sorumludur. Bu oksidatif stresin cilt hücreleri üzerinde zararlı bir etkisi vardır ve cildin koruyucu bariyerini kırar. Bu durum cildinizin dokusunu ve görünümünü etkiler. Kırışıklıkların, ince çizgilerin, koyu lekelerin ve cilt kuruluğunun ortaya çıkmasına neden olur.

Antioksidanlarda yüksek olan C vitamini, serbest radikallerin cilt hücreleri üzerindeki zararlı etkisini nötralize etmeye yardımcı olur. Alın kırışıklıklarını, ince çizgileri, koyu lekeleri ve hiperpigmentasyonu etkili bir şekilde azaltır. Bu nedenle, C vitamini, ROS'un zararlı etkisiyle mücadeleye yardımcı olduğu için birçok cilt onarıcı ürüne aşılanır. C vitamininin tek dezavantajı hava, ısı ve ışığa maruz kaldığında hızla oksitlenmesidir. Bu nedenle, C vitamini ürünleri, oksidasyonu önlemek için genellikle serin ve karanlık bir yerde saklanan hava geçirmez, karanlık veya opak kaplarda mevcuttur.

C Vitamini Cilt İçin Faydaları 

Bir dermatoloğa cildiniz için faydalı olan bir Vitamin ismini sorarsanız, cevap C Vitamini olarak gelir. Cilt bakım endüstrisinde en çok aranan güzellik maddesi olarak kabul edilir. Bunun nedeni, size temiz, parlak ve genç bir cilt vererek tüm cilt bakımı sorunlarınızı etkili bir şekilde ortadan kaldırabilmesidir. Gelin hep birlikte C vitamininin faydalarına geçelim.

Ciltte oluşan renk tonu eşitsizlikleri ve lekeler için Alfa Arbutin ve Hentowhite AF içeren Dermatech SPF30 Leke Kremini kullanabilirsiniz...


1. Kırışıklıkları ve İnce Çizgileri Azaltır

C vitamini, cilt hücrelerine zarar vermekten sorumlu olan serbest radikallerin etkisini nötralize eden güçlü bir antioksidandır. Serbest radikaller cildinize zarar verebilir ve erken yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasından sorumludur. C Vitamini içindeki antioksidanlar cildi korur ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Böylece serbest radikallerin cildiniz üzerindeki etkisini etkili bir şekilde azaltır.

2. Güneş Kaynaklı Cilt Hasarını Onarır

Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak cildinize zarar vererek güneş lekeleri, kırışıklıklar, pul pulluk, Rosacea görünümüne neden olabilir. C vitamininin cildinize düzenli olarak uygulanması cildinizin daha fazla güneş hasarından korunmasına yardımcı olabilir. Bir çalışmada, hafif ila orta derecede güneşten zarar görmüş cilde sahip kişilerin ciltlerinin görünümünde dikkate değer bir değişiklik yaşadığı fark edilmiştir. C vitamini serumunun topikal uygulaması, kırışıklıkları, ince çizgileri, pürüzlülüğü ve düzensiz cildi azaltmaya yardımcı oldu.

3. Hiperpigmentasyonu Eşitler ve Azaltır

Uzun süre zararlı UV ışınlarına maruz kalmak, hormonal değişiklikler veya sağlık koşulları, düzensiz, lekeli ciltten sorumlu olabilir. C vitamini ciltteki melanin üretimini azaltmaya yardımcı olur. Cilt renginin solmasına neden olan hasarlı kılcal damarları onarır. Böylece ciltteki koyu lekeleri ve akne izlerini etkili bir şekilde azaltır ve cilt tonunuzu eşitler.

C vitamini, vücudun aşırı melanin üretmeye başlamasından kaynaklanan hiperpigmentasyonun tedavisinde faydalıdır. C vitamininin topikal uygulaması, melanin üretiminden sorumlu olan tirozinaz enziminin üretimini engellediği için hiperpigmentasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir.

4. Cildin Nem Dengesini Düzenler

Cildinizi iyi nemli tutmak son derece önemlidir, aksi takdirde kuru, kaşıntılı ve tahriş olmuş cilt gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarına yol açabilir. C vitamini, cilt bariyer işlevini geliştirdiği ve böylece cilt yüzeyinden su kaybını azalttığı bilindiği için cildinizi iyi nemli tutmada hayati bir rol oynar. C vitamini kuru, donuk ve susuz kalmış ciltler için bir çaredir.

5. Cildin Esnekliğini Artırır

C vitamininin vücudunuzun kolajen üretimini arttırdığı bilinmektedir. Kolajen, vücudunuzda bulunan ve cildinizi sıkı ve sıkı tutmaya yardımcı olan bir proteindir. Ancak yaşlanma, vücutta kolajen üretiminin azalmasına neden olarak cilt sarkmasına ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olur. C vitamininin topikal uygulaması cildin elastikiyetini artırmaya ve cildinizin sıkı ve genç olmasına yardımcı olur.

6. İltihaplı Cildi Yatıştırır

C vitamini, iltihaplı cildin tedavisinde faydalı olduğu için anti-inflamatuar özellik sergiler. Sakinleşmeye yardımcı olur ve kaşıntılı, tahriş olmuş cilt üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Dermatit, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının giderilmesinde etkilidir.

7. Ciltte Hücresel İyileşmeyi Hızlandırır

C vitamininin, ciltteki fibroblast (iyileşme süreci için hayati önem taşıyan bir bağ dokusu hücresi) üretimini artırdığı ve böylece cildin iyileşme mekanizmasını hızlandırdığı için cildinizi onardığı ve iyileştirdiği bilinmektedir.

Cilt bakımı bileşeni, hücresel yenilenmeyi hızlandırdığı ve hücre dönüşümünü arttırdığı için, C vitamini güneşten yanmış cilt üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir, böylece güneşten yanmış cildi iyileştirir ve canlandırır. Ancak C vitamini güneş kremine alternatif olarak düşünülmemelidir. Gündüz dışarı çıkmadan önce C vitamini cilt bakım ürünü ve ardından iyi bir güneş kremi uygulayabilirsiniz.

C vitamininin bu cilt bakımı faydaları, onu cilt bakım ürünlerinde süper bir bileşen haline getirir. Güzellik faydalarını öğrendikten sonra, artık C vitaminini cilt bakım rejiminize kesinlikle dahil edebilirsiniz.

KAYNAKLAR

Kaynak1 - Kaynak2