Cilt bakımına verilen önem ve var olan birçok ürün görünüşte İnternet'i ele geçirdi. AHA'lar ve BHA'lar gibi ürünler yüzünüzde peeling etkisi yaratmanın harika yollarıdır. Ancak bunları dikkatli kullanmalısınız.

AHA ve BHA Nedir?

Cildimiz doğal olarak ölü deri hücrelerimizi günlük olarak döker ve yeniler. Ancak bu süreç güneş hasarı ve yaşlanma belirtileri nedeniyle zamanla yavaşlayabilir. Cilt bakımı rutininize AHA'lar ve BHA'lar gibi kimyasal bir eksfoliyant eklemek, bu işlemin sürdürülmesine ve cildinizin temiz ve parlak kalmasına yardımcı olabilir.

Bir uyarı olarak, cildinizin güneşe karşı hassasiyetini artırabileceğinden, bu tür ürünleri iyi bir güneş koruyucu ile kullanmalısınız.

Aşağıda AHA'ların ve BHA'ların paylaşılan faydaları listelenmiştir:

  • Enflamasyonu azaltır,
  • Geniş gözenek görünümünü azaltır,
  • Ölü cilt hücrelerinden arındırır,
  • Akneyi önlemek için gözenekleri açar,
  • Kırışıklık gederilmesini destekler…

AHA (Alfa-Hidroksi Asitler)

Ölü cilt hücrelerinin çıkarılmasına ve yenilenmesine yardımcı olan suda çözünür kimyasal eksfolyantlardır. AHA'lar şeker kamışından ve diğer bitki kaynaklarından elde edilir. Diğer cilt bakım ürünlerinin cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlamak için fazla kiri, yağı ve ölü deri hücrelerini çıkararak etkinliğini artırır.

AHA'nın Faydaları

Alfa-hidroksi asitler, sayısız faydaya yol açan kimyasal bir eksfoliyan olarak cilt hücresi dönüşümünü destekler. Birçok AHA ürünü türü mevcut olmakla birlikte, genellikle aşağıdaki işlemlere yardımcı olurlar:

  • İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü en aza indirmeye yardımcı olur,
  • Yaşlılık lekeleri ve yara izleri gibi hafif hiperpigmentasyon görünümünü azaltır,
  • Gözenek boyutunu küçültmeye yardımcı olur.

AHA'lar Nasıl Kullanılmalıdır?

Daha hassas veya aşırı kuru cilde sahip olanların dikkatli kullanmaları gerekir. Tüm AHA'lar önemli peeling etkileri sağlar. FDA ve Kozmetik Bileşen İnceleme (CIR) Uzman Paneline göre, AHA'ların aşağıdaki durumlarda tüketiciler için tipik olarak güvenli olduğunu gösterir:

  • AHA konsantrasyonu yüzde 10 veya daha az olması,
  • Ürünün pH değeri 3.5 veya üzerinde olması,
  • Güneş hassasiyetine karşı koruyucu içeren (SPF) veya günlük güneş kremi kullanılmalıdır.

AHA Türleri

AHA'nın en popüler biçimlerinden bazılarının ve ne için kullanıldıklarının bir listesi bulunmaktadır.

1. Glikolik Asit

Glikolik asit, en popüler ve iyi çalışılmışlardan biri olduğu için birçok cilt bakım etiketinde karşımıza çıkıyor. 2011 tarihli bir araştırmaya göre, yüzde 10'luk bir glikolik asit emülsiyonunun hafif sivilceleri iyileştirdiği gösterildi. Faydaları akne tedavisinin ötesine geçmektedir. Yaşlanmayı geciktirmeye ve cildi nemlendirmeye de yardımcı olur.

2. Sitrik Asit

Popüler bir AHA olan sitrik asit hem bitkilerde hem de hayvanlarda bulunur. Glikolik asit ile benzer peeling özelliklerini paylaşır ve cildin doğal nemini iyileştirmeye yardımcı olur. Sitrik asit, cildin kalınlığını iyileştirebilir.

3. Laktik Asit

Peeling özellikleri ve cildi güçlendirme sergiler. Aynı zamanda cilt hidrasyonu, antimikrobiyal aktivite ve cilt aydınlatması sağlar. Laktik asit insan vücudunda doğal olarak bulunur ve bu da onları kozmetik formüllere dahil edilmesi güvenli bir ürün haline getirir.

4. Mandelik Asit

Mandelik Asit, cilt tonunu eşitlemeye ve yaşlılık lekelerini, hatta çilleri azaltmaya yardımcı olduğu söylenir. Bir antibakteriyel ajan olarak ise sivilcelerle savaşır, cildi ve gözenekleri sıkılaştırır.

BHA (Beta Hidroksi Asitler)

BHA, beta-hidroksi asit anlamına gelir. BHA'lar, cildin yüzeyinde ve gözeneklerin derinliklerinde çalışan organik karboksilik asitlerdir. Yağda çözünürler, akne kopmalarına, lekelere ve görünür gözeneklere eğilimli normal ve yağlı ciltler için idealdir. Asidik olmalarına rağmen, kızarıklığa veya Rosacea’ya meyilli olanlar da dahil olmak üzere hassas cilt tipleri için bile cildi yatıştırmak için eşsiz bir yeteneğe sahiptirler.

BHA'nın Faydaları

BHA'lar yağı dengelemek ve cildinizi sakinleştirmek için harikadır. Çünkü fazla yağı kurutmak ve ölü cildi çıkarmak için kıl köklerinize derinlemesine nüfuz ederler. BHA'lar karma veya yağlı cilt tipleri için en uygunken, daha hassas ciltlerde tahrişi önlemek için daha düşük konsantrasyonlarda kullanılabilirler. BHA aşağıdaki durumlar için kullanılabilir:

  • Akne sorunları,
  • Siyah nokta sorunları,
  • Güneş hasarına karşı,
  • Kızarıklık gibi sorunlara karşı…

BHA'lar Nasıl Kullanılmalıdır?

BHA'lar, cildinizi AHA'lar kadar güneşe karşı hassas yapmaz ama yine de ölçülü olarak kullanılmalıdır. Günlük kullanım için tasarlanmış olsa da önce AHA'larda olduğu gibi haftada sadece birkaç kez uygulamayı denemek isteyebilirsiniz. BHA içeren herhangi bir ürünü daha büyük cilt bölgelerine uygulamadan önce cildin küçük bir bölgesinde test edilmelidir. Ciltte tahriş veya uzun süreli batma hissederseniz, ürünü durdurmalı ve doktorunuza danışmalısınız.

BHA Türleri

AHA'lar gibi BHA'lar da çeşitli cilt bakımı faydaları sunan farklı formlarda gelir. Salisilik asit ve söğüt özü, BHA'nın en popüler formlarından bazılarıdır. Bu çeşitler hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

1. Salisilik Asit

Salisilik asit en yaygın BHA'dır ve çok sayıda cilt bakım ürününde bulunur. Yağlı cilt tipleri için harikadır ve reçetesiz satılan birçok akne tedavisinde kullanılır. Çeşitli konsantrasyonlarda ise, kepek, sedef hastalığı ve siğiller gibi diğer dermatolojik sorunlar için de kullanılmıştır.

2. Söğüt Özü

Salix alba olarak da bilinen Söğüt Özü, salisilik asidin doğal formudur ve sayısız fayda sağlar. Diğer BHA üyeleri gibi nazik pul pul dökülme sağlarken, anti-inflamatuar özellikleri egzama, sedef hastalığı ve rozasea gibi durumları hafifletmeye yardımcı olur.