Cilt Lekeleri Nasıl Giderilir?

Ciltteki kahverengi lekeler genellikle herhangi bir işlem gerektirmez. Ancak bazı kişiler kozmetik nedenlerle lekeleri çıkarmak isteyebilir. Bu durumda bir dermatoloğa danışmanız daha faydalı olacaktır.

Dermatologlar, cilt lekelerini gidermek için kremler veya prosedürler önerebilmektedir. Bazı durumlarda bu lekeleri giderebilir. Prosedürler kremlerden daha pahalı olabilir. Daha hızlı çalışma eğiliminde olsalar da yan etkilere neden olma olasılığı daha yüksektir.

En iyi uygulama seçeneği, nedene, lekenin boyutuna ve vücudun alanına bağlı değişmektedir. Bir dermatolog, ciltteki kahverengi lekeler için aşağıdaki uygulamalardan birini önerebilir.

1-) Cilt Açıcı Kremler

Reçeteli koyu leke ağartıcı krem, cildi beyazlatarak çalışır. Genellikle kademeli olarak etki eder ve koyu lekelerin görünümünü azaltmak birkaç ay sürer.

Leke giderici kremlerdeki etken madde olan Alfa Arbutin veya Hentowhite Af, cildin melanin üretmesini engeller. Bu ürünlerin etki oranı içerisindeki Alfa Arbutin veya Hentowhite Af miktarına göre değişiklik gösterme eğilimindedir.

2-) Mikrodermabrazyon Yöntemi

Mikrodermabrazyon sırasında; dermatolog cildin dış yüzeyini (epidermis tabakası) çıkarmak için aşındırıcı bir yüzey oluşturmak için cilde bir karışım püskürten, sürtünme ile soyulan tabakayı ve karışımın arta kalanlarının vakum yoluyla ciltten uzaklaştıran özel bir cihaz kullanır. Bu uygulama ile lekelerin azalmasına yardımcı olabilecek yeni kolajen oluşmasına olanak destekler.

Dermatech 30SPF Leke Kremi İle Koyu Cilt Lekelerinden Kurtulmak Artık Çok Kolay!

3-) Lazer Uygulaması

Birçok farklı lazer uygulama türü mevcuttur. Bununla birlikte cilt lekelerine karşı en önemli yöntemlerden biri, yoğun darbeli ışık lazeri kullanımıdır. Kullanılan ışık lazeri, melanin pigmentlerini hedef alarak kahverengi lekeleri ortadan kaldırır.

4-) Kimyasal Peeling Yöntemi

Kimyasal bir soyma, cilde, yüzeyi pul pul dökerek yeni cilt büyümesine yol açan bir solüsyonun uygulanmasını içerir. Derideki kahverengi lekeleri yavaş yavaş solabilir.

5-) Kriyoterapi Yöntemi

Kriyoterapi prosedürü, cilt hücrelerine zarar veren kahverengi lekeleri dondurmak için sıvı nitrojen uygulanmasını içeren bir yöntemdir.

Teşhis Nasıl Yapılır?

Eğer cildinizde oluşan lekelerin oluşumundan rahatsızlık duyuyorsanız bir uzmana danışmalısınız. Dermatolog, cilt üzerindeki kahverengi lekelerin nedenini onları inceleyerek ve tıbbi öykü alarak teşhis koyma da kullanabilir. Fiziksel bir muayene sırasında sağlık uzmanı, siyah ışık veya mor ötesi ışık yayan özel bir cihaz aracılığıyla, gördükleri lekeleri özel olarak muayene yapabilirler.

Bazı durumlarda, cilt kanserinin lekeye neden olmadığından emin olmak için bir lekenin belirli özellikleri daha fazla test edilmesi gerekebilir. Bunların dışında normal bir cilt muayenesi de yapılabilir.

Leke Oluşturabilecek Risk Faktörleri Nelerdir?

Ciltteki kahverengi lekeler hemen hemen herkesin cildinde oluşabilir. Bu lekelerin oluşmasında başlıca sebepler ise genellikle şunlardır; 

  • Güneşten gelen UVA ve UVB gibi ışınlara maruz kalma,
  • Gebelik döneminde oluşan hormon değişiklikleri,
  • Akne, egzama veya sedef rahatsızlığı gibi cilt rahatsızlıkları,
  • Yaralanma, incinme ve yanma gibi deride oluşabilecek durumlar,
  • Kullanılan ilaçların ciltte oluşturabileceği durumlar,
  • Karaciğer vb. rahatsızlıklara bağlı oluşabilecek semptomlar,
  • Diyabet (şeker rahatsızlığı) sebebiyle oluşan yara ve lekeler,
  • En önemli leke oluşumları ise kalıtımsal olmalarıdır.

Dermatech Karma ve Yağlı Ciltler İçin Temizleme Jeli İle Akne (Sivilce) Sorunlarından Kurtulmak Artık Çok Kolay!

Leke Oluşumunu Nasıl Önleyebilirim?

Açıkçası ciltte lekelerin oluşmasını önlemek o kadar da mümkün gözükmemektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi birçok sebebi olduğu gibi birincil oluşum nedenleri genetik ve güneş kaynaklı olmasıdır. Örneğin hamilelik sırasında melazmaya yol açabilecek hormonal değişiklikler önlenemez.

Bununla birlikte, kahverengi nokta olasılığını azaltmak ve daha koyu hale gelmesini önlemek için insanların yapabileceği birkaç şey vardır:

  • Güneş parlak olmasa bile her gün en az 30 SPF'li bir güneş kremi kullanmak.
  • Cildi daha fazla korumak için geniş kenarlı bir şapka ve güneş gözlüğü takmak.
  • Akne gibi iltihaplanmaya neden olabilecek cilt rahatsızlıklarının önlenmesi.
  • Özellikle güneş ışınlarının dik indiği zaman olan öğle vakitlerinde güneşe çıkmaktan kaçınmak.

Ne Zaman Bir Doktora Görünmeliyim?

Çoğu zaman ciltte oluşan kahverengi lekeler zararlı değildir. Ancak bazı durumlarda, koyu bir nokta ile bir tür cilt kanseri olan melanom gibi diğer cilt değişiklikleri arasındaki farkı söylemek zor olabilir.

Ciltteki lekelerin ne olduğundan emin olamıyor veya birkaç yöntem denemenize rağmen ondan kurtulamıyor iseniz daha fazlasını öğrenmek için bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca aşağıdaki bazı durumlarda da bir uzman tavsiyesi almak iyi olabilir

  • Lekeler aniden ortaya çıktıysa,
  • Leke üzerinde veya çevresinde kaşıntı varsa,
  • Leke ve çevresinde karıncalanma oluyorsa
  • Leke ve çevresinde kanama varsa
  • Rengi veya boyutu değişiklik gösteriyorsa bir uzmana danışmak iyi olur.