Çinko Nedir?

Çinko; insan sağlığı için önemli ama az miktarda gerekli olduğu için “Temel Eser Element” olarak adlandırılan bir mineraldir. Vücudumuz gıdalardan alınan çinkonun fazlasını depolamadığından, beslenmenin bir parçası olarak düzenli olarak alınmalıdır.

Çinkonun vücut sağlığı için birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları yara iyileşmesi, cilt sağlığı, bağışıklık sistemi ve vücudun büyümesi için çok elzemdir.

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çinko, insan vücudunun uygun şekilde büyümesi ve bakımı için gereklidir. Vücudun çeşitli sistemlerinde biyolojik reaksiyonlarda bulunur. Bağışıklık fonksiyonları, yara iyileşmesi, kan pıhtılaşması, Tiroit fonksiyonları ve çok daha fazlası için gereklidir.

Çinko eksikliğinde görülen belirtilerin bazıları şu şekildedir;

  • Vücut büyümesinde yavaşlama,
  • Düşük insülin seviyeleri,
  • İştah kaybı,
  • Aşırı sinirlilik,
  • Genel saç dökülmesi,
  • Pürüzlü ve kuru cilt,
  • Yavaş yara iyileşmesi,
  • Zayıflamış tat ve koku alma duyusu
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları (ishal, mide bulantısı) 
  • Hatta testis ve yumurtalıkların düzgün çalışmaması gibi çeşitli belirtiler görülebilir.

Orta derecede çinko eksikliği, gıda emilimini engelleyen bağırsak bozuklukları, kronik böbrek yetmezliği ve kronik zayıflatıcı hastalıklar ile ilişkilidir.

Çinko eksikliği görmeyi değiştirebilir ve ciddi eksiklik durumlarında retinada (görüntünün odaklandığı gözün arka kısmında) değişikliklere neden olabilir.

Ciltte oluşan renk tonu eşitsizlikleri ve lekeler için Alfa Arbutin ve Hentowhite AF içeren Dermatech SPF30 Leke Kremini kullanabilirsiniz...


Çinkonun Vücuda Faydaları Nelerdir?

Yapılan çoğu araştırma çinkonun sağlığa sayısız faydası olduğunu gösteriyor.

1. Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesini Destekler

Çinko, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, hücre fonksiyonu ve hücre sinyalleri için gerekli olduğundan çinko eksikliği zayıflamış bir bağışıklık tepkisine yol açabilir.

2. Yaraların Hızlı İyileşmesini Destekler

Çinko, yanıklar ve bazı cilt yaralanmaları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Aslında cildiniz, vücudunuzun çinko içeriğinin nispeten yüksek bir miktarını (yaklaşık %5'ini) tutar.

3. Akne Giderilmesine Yardımcı Olur

Akne sorunu dünya nüfusunun büyük bir bölümünde yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Yapılan çalışmalarda çinkonun iltihabı azaltarak, akneye sebep olan mantar ve bakterilerin büyümesini engellediğini düşündüren bulgular tespit edilmiştir. 

Akne eğilimi gösteren kişilerin daha düşük çinko seviyelerine sahip oldukları düşünülmektedir. Bu nedenle beslenmenize çinko yönünden zengin gıdalar eklemek semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Dermatech Karma ve Yağlı Ciltler İçin Temizleme Jeli; Çinko içeriği İle Akne Oluşumlarını Önlemeye Yardımcı Olur!

 

4. İltihaplanmayı Azaltır

Çinko, vücudun uğrayabileceği oksidatif stresi azaltır. Bunun yanında vücuttaki belirli inflamatuar proteinlerin seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Oksidatif stres; çok çeşitli kronik hastalıklara katkıda bulunan bir faktör olan kronik iltihaba yol açar. 

Yaşlılar ile yapılan bir çalışmada, günlük belli bir doz çinko tüketen kişilerin daha az çinko tüketenlere göre inflamasyon belirtilerinin azaldığı gözlemlenmiştir. 

Çinko Yönünden Zengin Gıdalar

Günlük olarak tüketilen birçok hayvansal ve bitkisel gıda çinko açısından doğal olarak zengindir. Bu sayede çoğu insanın yeterli miktarda tüketmesini kolaylaştırır ve ekstra takviye almasına gerek bırakmaz.

Çinko açısından en zengin gıdalar şunlardır:

  • Balık, İstiridye, yengeç, midye, ıstakoz gibi deniz ürünleri,
  • Kırmızı et,
  • Hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları,
  • Nohut, mercimek, barbunya gibi bakliyatlar,
  • Kabak çekirdeği, kaju fıstığı gibi kuruyemişler,
  • Süt, yoğurt ve peynir gibi ürünlerde,
  • Yumurta,
  • Yulaf, kinoa, kahverengi pirinç tahıllar,
  • Mantar, lahana, bezelye, kuşkonmaz ve pancar yeşillikleri gibi bazı sebzeler...

Et ve kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal ürünlerden elde edilen çinko, vücut tarafından daha rahat emilebilir. Baklagiller ve kepekli tahıllar gibi bitki bazlı kaynaklardan alınan çinko, vücut tarafından daha zor emilmektedir.

Pek çok gıda doğal olarak çinko bakımından zengin olsa da, yemeye hazır kahvaltılık tahıllar gibi bazı gıdalar çinko açısından güçlendirilmiştir.

KAYNAKLAR

Kaynak1 - Kaynak2 - Kaynak3 - Kaynak4 - Kaynak5 - Kaynak6