Oraya nasıl geldiklerine bakılmaksızın, cildinizdeki koyu lekelerden kurtulmak zor olabilir. Neyse ki, tam olarak ne arayacağınızı bildiğiniz sürece, bu sinir bozucu izleri zamanla soldurmaya yardımcı olabilecek birçok kozmetik ürün var.
Dermotologlar “Koyu veya kahverengi lekeler, çoğunlukla güneşe maruz kalmaktan dolayı derinin altında pigment birikiminin artmasından kaynaklanır” diyor. Ancak cildinizin hiperpigmentasyona sahip olmasının birkaç başka nedeni daha vardır. Akne izleri ve hormon seviyelerindeki değişiklikler gibi şeyler de sıklıkla leke oluşumuna sebep olabilirler.
İyi Bir Leke Kreminde Hangi Bileşenler Olmalı?
Piyasada koyu lekeleri soldurmayı vaat eden çok sayıda farklı leke karşıtı ürün olduğundan, hangilerinin gerçekten satın almaya değer olduğunu anlamak zor olabilir. Bu nedenle, dermatologların koyu leke gidericilerde tam olarak hangi bileşenleri aramayı önerdiklerini Sizlerle paylaşmak istedik.
Dermatologlar "Deride iltihaplanmaya neden olan ve melanositleri (ciltteki pigment üreten hücreler) tahriş eden herhangi bir süreç vücutta koyu lekeler veya hiperpigmentasyon oluşturacaktır" diyor.
Alfa Arbutin
Alfa Arbutin, cildinizdeki melanin üretimini sınırlayan tirozinaz aktivitesini inhibe ederek çalışır. Daha az tirozin ve daha az melanin, daha az pigmentasyon ve koyu lekelerin oluşmasını sağlar. Bunun sonucunda daha düzgün bir cilde yol açar.
Yaşlılık lekeleri, akne izleri veya leke sonrası kızarıklık olsun, alfa arbutin hepsini en aza indirir. Çil ve karaciğer lekeleri gibi sorunların giderilmesinde de etkilidir. Cildin pul pul dökülmesini hızlandırmaya yardımcı olan antioksidan veya bileşen içeren herhangi bir ürün, koyu lekeleri yok etmeye çalışır.
Niacinamide
Koyu lekelerin solmasına yardımcı olan diğer yaygın bileşenler, Niacinamide (B3 vitamini), Kojik Asit, Hidrokinon, Retinol ve Laktik Asittir. Retinol, cilt hücrelerinin daha hızlı yenilenmesini sağlar. Dermatologlar Niacinamide için; cildin hücresel açıdan çevresel aktivitenin verdiği zararı en aza indirgemek için cildin seramid lipid bariyerini güçlendirdiğini belirtmişlerdir.
Retinol
Bir leke giderici uygulamaya başlamadan önce hatırlamanız gereken birkaç şey var. Çok hassas bir cildiniz varsa, retinol ve asitler gibi belirli bileşenlere dikkat etmeniz gerekir. Cildinizin buna tolerans gösterebilmesi için mümkün olan en düşük etkenlerle başlamalısınız. C vitamini gibi maddeler açık ten tonları ile insanlar üzerinde daha etkili olmaktadır. Retinol kullanıldığında, derinin dış tabakası sıyrılır ve altındaki yeni deri ortaya çıkar. Laktik asit ve glikolik asit de koyu renk değişikliğinin pul pul dökülmesine yardımcı olur.
Hentowhite AF
Resorsinol türevi bir bileşik olan Hentowhite AF, tahriş edici etkisi olmaksızın cildin koyu lekelerinin ve cilt beyazlatmasının azaltılmasında mükemmel sonuçlar verir. Koruyucu içermeyen bir bileşik olmasının yanı sıra cilt tonunu eşitlemek için de kullanılabilir.
Hontowhite AF, aynı zamanda kolajen üretimini artırmak, ince çizgileri ve sivilceleri ortadan kaldırmak için de çalışabildiğinden cildinize hem aydınlatma hem de sıkılaştırıcı faydalar sağlar.
Güneş Koruma Faktörü - SPF
SPF, "güneş koruma faktörü" anlamına gelir ve güneş koruyucunuzu UVB ışınlarından korur. Şöyle düşünün; cildiniz normalde güneşte 10 dakika sonra yanacaksa, bir SPF 15 güneş kremi uygulamak yaklaşık 150 dakika boyunca güneşte kalmanıza izin verir (15 kat daha uzun, dolayısıyla SPF 15). Yine de kesin bir tahmin değildir. Ayrıca SPF, bir güneş koruyucunun UVA ışınlarından ne kadar iyi koruyacağını ölçmez.
UVB ışınları fiziksel güneş yanığına neden olurken, UVA ışınları cilde daha derin nüfuz eder ve yaşlanma ile ilişkilendirilir. UVB ışınlarının kanserojen etkilerini de artırırlar ve giderek kendi başlarına cilt kanserinin bir nedeni olarak görülmeye başlanmıştır. Bu nedenle, "geniş spektrumlu" veya "UVA / UVB koruması" yazan ve en az 30SPF bir güneş koruyucu aramak çok önemlidir.
Bazı Ciddi Durumlarda Dermatoloğa Başvurmalısınız
Bu tür koyu lekeler genellikle zararsız olsa da, herhangi bir endişeniz varsa dermatoloğunuza danışın. Bazen cildinizdeki yeni bir pigmentasyonun iyi huylu bir çil mi, güneş lekesi mi yoksa cilt kanseri gibi daha ciddi bir şey mi olduğunu söylemek zordur ve kesin bir tanı koymak için cilt biyopsisi gerekebilir.
Düzensizlik belirtileri varsa (düzensiz renklenme, pürüzlü sınır ve asimetri) veya lekeleriniz değişiyorsa, derhal bir dermatolog tarafından muayene edilmelidir.