Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur?

Doğumdan sonraki ilk 2 ila 6 ayda gözle görülür oranda saç dökülmesi alışılmadık bir durum değildir. Ancak bu durum kadınlar arasında değişkenlik göstermektedir. Tüm kadınlar saç dökülmesi durumunu yaşamayabilir. Bazıları ise bir doğum sonrası dökülme sorunu ile karşılaşıp sonraki doğumlarında karşılaşmayabilir.

Hamileliğin ve doğumun özellikle bu hoş olmayan yan etkisi için kullanılan terim doğum sonrası alopesidir. Kadınların yüzde 90'ı bu sorunun bir biçimine sahip olabilir.

Vücut, hamilelik sırasında yükselen östrojen ve progesteron seviyeleri yaşar. Bu durumda saçın devam eden bir büyüme aşamasında kalmasına ve daha kalın, daha parlak teller oluşturmasına neden olur.

Doğumdan sonraki aylarda hormonlarınız eski normal düzenine geri döner. Saç dökülmeden önce yaklaşık üç ay bu "dinlenme" aşamasında kalır ve yeni büyüme kendini gösterir. Tipik olarak yeniden büyüme, saç çizgisi boyunca ortaya çıkan "küçük patlamalar" şeklindedir. 

Doğum Sonrası Ne Kadar Dökülme Normaldir?

Yastığınızda halen fazla saç teli buluyor veya duş esnasında gideri tıkayacak kadar saçlarınız dökülüyorsa, bir şeyler hayal etmek için henüz erken olabilir.

Normalde günlük dökülen saç adeti yaklaşık 80-150 arasındadır. Bu bir bebeğiniz olmadığında normaldir. Ancak yeni anneler günde yaklaşık 400 saç telini kaybedebilirler. Bu durum da gayet normaldir. Dökülme evresi altı aya kadar bu şekilde devam eder. Sonrasında yavaşlayarak normal dökülme oranına gerileyecektir.

Peki, Dökülme Yavaşlamıyorsa Ne Olabilir?

Bu durumda, oyunda başka sağlık sorunları olma ihtimali yüksektir. Hamilelikte Ferritin düzeyinizi (vücudunuzun demiri depolamasına yardımcı olan bir kan hücresi proteini) değişebilir. Bu durum tiroidinizi bozabilir. Bu nedenle doktorunuza çok fazla saç dökülmesi fark ettiğinizi söyleyin ve kan testi yaptırmayı isteyin.

Dermatech Saç Dökülmesine Karşı Etkili Set İle Saç Dökülmesini Önlemek Artık Daha Kolay!


Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Önlenebilir Mi?

Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak stresli, yorucu bir dönemdir. Bir de emzirmek gibi vücudu çok fazla zorlayan ve tüm depolarını tüketen seanslar eklenir. Bu durumda ilk önce kan şekerinizin, Demir, Ferritin, Çinko ve D vitamini seviyelerinin normal olmasını sağlayarak başlayın. Tabi bunları doktorunuzun yapacağı testler sonrasında uygulayacaksınız.

Daha sonra stresi en aza indirmek için elinizden geleni yapın (bir bebeğe bakarken yapmak daha zor olsa da). Saç uzama sürecine yardımcı olmak için bol miktarda protein içeren sağlıklı bir diyet yapın ve sık sık şampuanlamaktan korkmayın.

Genelde sık şampuan uygulamamanın saç dökülmesini en aza indireceği düşünülmektedir. Ancak gerçek şu ki saçınızı yıkama sıklığı, kaybettiğiniz saç miktarını etkilemeyecektir. Çünkü zaten düşmeye hazır olan saçlar dökülecektir.

Kan çalışmanızın normal olduğundan emin olduysanız, bir dermatolog ile konuşmayı düşünün. Saç yığınlarını kaybetmek kötü hissettirse de, çocuk doğurma yıllarındaki çoğu kadın için bu durum normaldir. 

Saç Dökülmesi Sonraki Gebeliklerde Kötüleşir Mi?

Daha sonraki gebeliklerde çoğunlukla dökülme dahi olmayabilir, yani kötüleşmez. Ancak bununla birlikte, bazı kadınların genetik olan saç dökülmesi sorunlarının (saçların kafa derisinin üstünde ve önünde inceldiği kadın tipi kellik gibi) hamilelikle tetiklenebileceğini görülebilir. Bu saç dökülmesi tipi her hamilelikte daha belirgin hale gelebileceği düşünülebilir. Bu sorunlarınızı doktorunuzun tavsiye edeceği yöntemlerle aşmak mümkündür.

KAYNAKLAR

Kaynak1 - Kaynak2 - Kaynak3 - Kaynak4