Son dönemlerde cilt bakımındaki trend "Bariyer Onarımı" olarak görünüyor. Sağlıklı, ışıltılı ve kusursuz bir cildin arkasındaki temel faktör cilt bariyerinizdir. Ancak bazen sağlıksız cilt bakımı uygulamaları nedeniyle cilt bariyeri tehlikeye girer. Cilt bakım ürünlerimizdeki sert kimyasallar doğal yağı parçalar. Cilt yüzeyinin pH seviyesini değiştirerek cilt bariyerine zarar verir.

Sert kimyasallar içeren basit bir yüz yıkama bile cildinizin pH dengesini dolayısıyla cilt bariyerini de bozabilir. Farkında olmadan bile cilt bariyerine zarar vermemiz mümkündür.

Cilt Bariyeri Nedir?

Cilt bariyeri, derinin en dış tabakasıdır. Birincil görevi, tüm zararlı maddeleri dışarıda tutarken faydalı olanları ise(doğal yağlar ve nem) içeride tutmaktır. Cilt bariyeri en iyi şekilde çalıştığında, cildiniz nemli, yumuşak ve dolgun hisseder. Ancak bu bariyer hasar gördüğünde kuruluk, tahriş ve hatta sivilce gibi birçok soruna yol açar.

Cilt Bariyeri Nasıl Hasar Görür?

Cilt bariyeri vücudumuzun savunma mekanizmasının çok önemli bir bileşenidir. Bizi kirlilik, UV ışınları ve zararlı bakteriler gibi dış saldırganlardan korumakla sorumludur. Ancak bazen cilt yüzeyinde bulunan ve cilt hücrelerini birbirine bağlayan lipitler hasar gördüğünde bu bariyer zarar görebilir. Cilt bariyeri aşağıdaki nedenlerden dolayı hasar görür:

  • Genetik
  • Yaşlanma
  • Çevresel Etkenler (UV ışınları, kirlilik)
  • Sağlıksız cilt bakımı uygulamaları (aşırı peeling, aşırı retinol kullanımı)
  • Sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları (sigara, alkol, yetersiz uyku)

Peki cilt bariyerinizin hasar görüp görmediğini nasıl anlarsınız ve nasıl onarırsınız?

Dermatech Karma ve Yağlı Ciltler İçin Temizleme Jeli; Çinko içeriği İle Akne Oluşumlarını Önlemeye Yardımcı Olur!

 

Hasarlı Bir Cilt Bariyerinin İşaretleri

Sivilce, cilt kuruluğu ve kaşıntı gibi cilt bakımı sorunları yapın, ara sıra yüzeye çıkın, o zaman muhtemelen cilt bariyeriniz tehlikeye girer. Cilt bariyeri hasar gördüğünde, bariyerde nemin dışarı çıktığı çatlaklar oluşur ve bakteri ve diğer tahriş edici maddeler cilde girerek cildinizi çeşitli cilt koşullarına eğilimli hale getirir. Hasarlı bir cilt bariyerinin belirtileri şunları içerir:

  • Kızarıklık
  • Kuruluk
  • Kabuklanma
  • Aşırı Duyarlılık
  • Cilt Enfeksiyonları
  • İltihaplanma
  • Hiperpigmentasyon

Bu cilt bakımı sorunları ara sıra canınızı sıkıyorsa, harekete geçme zamanı.

Hasarlı Cilt Bariyeri Nasıl Onarılır?

Uzmanlara göre, cilt bariyerinizi onarmak istiyorsanız cilt bakımı rutininizi değiştirin. Mevcut cilt bakım rutininizden kurtulun. Hasarlı cilt bariyerini onarmak için aşağıda belirtilen cilt bakımı ipuçlarını izleyin:

1. Cildinize Nazik Olun

Tüm pisliklerden arınmış, vegan ve zulüm içermeyen cilt bakım ürünleri kullanın. Bariyeri güçlendirmeye yardımcı olan Seramidler, Hyaluronik Asit , Skualen ve Niasinamid gibi cilt dostu bileşenler içeren cilt bakım ürünlerine geçin.

2. Fazla Peeling Yapmayın

Aşırı pul pul dökülme, hasarlı cilt bariyerinin başlıca nedenlerinden biri olabilir. Özellikle akne eğilimli bir cildiniz varsa, cilt bariyerine daha fazla zarar verebilecek aşırı peeling yapmaktan veya sert ürünler kullanmaktan kaçının. 

3. Cildinizi Nemlendirmeyi Asla Atlamayın

Cilt bariyeri hasar gördüğünde cilt yüzeyinin altındaki nemi hapsedemez ve kuru, mat ve cansız bir cilde sahip olursunuz. Yaşınız ve cilt tipiniz ne olursa olsun, cildinizin neme ihtiyacı vardır. Günde iki kez nemlendirici krem ​​veya serum kullanın. Cildi nemlendirmeye ve dolgunlaştırmaya yardımcı olan hyaluronik asit, niasinamid, seramidler, argan yağı vb. gibi cilt nemlendirici bileşenleri arayın.

Parlayan ciltler için en iyi serum, cilt tonunu aydınlatmaya ve eşitlemeye yardımcı olan C veya E vitamini, yeşil çay özü gibi güçlü antioksidanlar içeren serumdur. Uzmanlara göre, parlayan bir cilt için en iyi serumunuz, çevredeki suyu çekebilen ve su molekülünü cildinizin altında hapsederek cildinizin dolgun ve nemli görünmesini sağlayan yumuşatıcılar ve nemlendiricilerin bir kombinasyonu olmalıdır.

Güneş kaynaklı cilt lekeleri için +30SPF Koruma Faktörü ile Alfa-Arbutin ve HentowhiteAF içeren Dermatech SPF30 Leke Kremini kullanabilirsiniz...


4. Cildinizi Güneşten Koruyun

Zararlı UV ışınlarına maruz kalma cilt bariyeri üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir ve bu da kuru, donuk ve iltihaplı cilde yol açabilir. SPF'si 30 ve üzeri olan bir güneş koruyucu kullanarak cildinizi daima güneşten koruyun. Uzmanlar, yaşlanma karşıtı faydalar için antioksidanlarla güneş kremi kullanılmasını önermektedir. Bu çabalara rağmen hala hasarlı bir cilt bariyeri ile mücadele ediyorsanız, daha yoğun bir cilt tedavisi için bir dermatolog görmenin zamanı gelmiş olabilir.

Sağlıklı, problemsiz ve parlak bir cilde sahip olmak için cilt bariyerinize özen göstermeniz çok önemlidir. Doğru ürünleri kullanarak ve cildinize özen göstererek, daha sağlıklı, daha parlak bir cilt için cilt bariyerinizi onarabilir ve güçlendirebilirsiniz.