Niacinamide Nedir?

Niacinamide, B3 vitamininin iki formundan biridir, diğeri ise Nikotinik asittir. B3 vitamini aynı zamanda Niasin olarak da bilinir.

Niacinamide ve Nikotinik asit aynı zamanda B3 vitamini aktivitesi sağlar. Ancak kimyasal yapıları ve sağlığınızı nasıl etkiledikleri bakımından farklılık gösterirler.

Bu yazımızda kozmetik sektöründe en sık kullanılan ürünlerden biri olan, Niacinamide’in ne olduğunu, yararlarını, kullanımlarını ve olası yan etkilerinden bahsedeceğiz.

Niacinamide, vücudunuzun sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu, sekiz B vitamininden biri olan B3 vitamini (Niasin) formudur. B3 vitamini, yediğiniz yiyecekleri kullanılabilir enerjiye dönüştürmede hayati bir rol oynar. Vücut hücrelerinin önemli kimyasal reaksiyonlar gerçekleştirmesine yardımcı olur.

Suda çözünür olduğu için vücudunuz bu vitamini depolamaz, bu yüzden günlük olarak Nikotinik asit veya Niacinamide içeren gıdalar tüketilir.

B3 vitamini genellikle et ve kümes hayvanları gibi hayvansal bazlı ürünlerde Niacinamide olarak, fındık ve yeşil sebzeler gibi bitki bazlı gıdalarda Nikotinik asit olarak bulunur.

Niacinamide ile Niasin Aynı Şey Mi?

İsimlerdeki benzerliklere rağmen Niacinamide, Niasin ile aynı şey değildir. İkisi de birbirinden farklı B-3 vitamini türüdür. Ancak vücudunuz, aldığınız Niasin takviyelerinden Niacinamide yapabilir. Bu durum, vücutta aşırı miktarda Niasin olduğunda meydana gelir. Vücuttaki Triptofan da Niacinamide dönüştürülebilir. B-3 vitamini veya diğer takviyeleri almadan önce daima bir doktorla konuşmalısınız.

Niacinamide Faydaları Nelerdir?

Niacinamide, ciltte protein ve (lipid) bariyer oluşturmaya ve çevresel zararı önlemek için nemi kilitlemeye yardımcı olabilir. Genel olarak vücuda faydaları şunları içerir:

  • Bağışıklık: Niacinamide, cildinizi sıkı ve sağlıklı tutan keratin için bir tür protein oluşturmaya yardımcı olur.
  • Lipid Bariyer: Niacinamide, cildinizin bir seramid (lipid) bariyeri geliştirmesine yardımcı olabilir ve bu da nemi tutmaya yardımcı olabilir. Bu durum, özellikle egzama veya kuru cildi olanlar ve diğer tüm cilt tipleri için faydalıdır.
  • Kızarıklık ve Lekeleri En Aza İndirir: Niacinamide, egzama, akne ve diğer iltihaplı cilt rahatsızlıklarından kaynaklanan kızarıklığı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Gözenek Görünümünü En Aza İndirir: Cildin pürüzsüz ve nemli kalmasına ikincil bir yararı olur. Zamanla gözenek boyutunda doğal bir azalma sağlar.
  • Yağı Düzenler: Nem tutmanın faydaları sadece kuru cilt tiplerine sahip olanlar için değildir. Niacinamide ayrıca yağ bezlerinin üretim miktarını düzenlemeye ve yağ bezlerinin aşırı çalışmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Güneşin Zarar Vermesine Karşı Korur: Niacinamide, aynı zamanda sağlıklı cilt hücrelerini yeniden oluşumunu destekler. Aynı zamanda onları ultraviyole ışınların neden olduğu hasarlardan korur.
  • Hiperpigmentasyon Karşı Etkileri: Bazı araştırmalar, Niacinamide konsantrasyonlarının koyu lekeleri aydınlatmada yardımcı olduğunu göstermektedir.
  • İnce Çizgileri ve Kırışıklıkları En Aza İndirir: Araştırmalar, Niacinamide konsantrasyonlarının yaşlanmayla birlikte gelen ve bazı güneş hasarı belirtilerini azaltmada yardımcı olduğunu da göstermektedir. Buna ince çizgiler ve kırışıklıklar dahildir.
  • Oksidatif Strese Karşı Korur: Niacinamide, ciltte hücre oluşturmaya yardımcı olurken aynı zamanda onları güneş ışığı, hava kirliliği ve toksinler gibi çevresel streslerden korur.
  • Akneye Karşı Etkileri: Niacinamide, şiddetli aknede, özellikle papül ve püstül gibi iltihaplı formlarda yardımcı olabilir. Zamanla daha az lezyon ve gelişmiş cilt dokusu görebilirsiniz.

Niacinamide Cilt İçin Faydaları Nelerdir?

Niacinamide, cildinizin sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynar. Bu nedenle kozmetik ve cilt bakımı endüstrisinde popüler bir katkı maddesidir.

Bölgesel olarak uygulandığında veya takviye gıda olarak ağızdan alındığında, Niacinamide cilt üzerinde anti inflamatuar (iltihap önleyici) etkileri olduğu gösterilmiştir. Kızarıklıkla karakterize bir yüz cilt rahatsızlığı olan Akne ve Rosacea gibi cilt rahatsızlıklarının bakımı için kullanılmıştır.

Bu sayede Niacinamide içeren ürünler, Akne veya Rosacea gibi rahatsızlıklar için popüler bir alternatif haline gelmiştir.

Niacinamide Melanomun Önlenmesine Yardımcı Olabilir

Melanom, cildinize rengini veren pigment olan melanin üreten hücrelerde gelişen ciddi bir cilt kanseri türüdür. Güneşten veya bronzlaşma yataklarından (solaryum) gelen ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmak, zamanla hücrelerinizin DNA'sına zarar verir ve Melanomla güçlü bir şekilde ilişkilidir.

Hücrelerinizi sağlıklı tutmadaki rolü nedeniyle, oral Niacinamide takviyelerinin insanlarda UV hasarlı ciltte DNA onarımını artırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle, Niacinamide, özellikle daha önce Melanom dışı cilt kanserleri geçirmiş olanlar gibi yüksek riskli popülasyonlarda Melanoma karşı koruyabilecek ümit verici bir takviyedir.

Niacinamide’nin Yan Etkileri, Zararları Nelerdir?

Niacinamide genellikle uygun dozlarda iyi tolere edilebilir. Çünkü fazla miktarlarda alındığında idrarla dışarı atılabilir. Tolere edilebilir üst vitamin B3 sınırı günde 35 mg'dır.

Ancak bu durum Niasinamide’nin değil, Nikotinik asidin yan etkileri ortaya çıkabilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve karıncalanmaya neden olma olasılığı en çok görülen belirtilerdir. Mide rahatsızlığı, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi Nikotinamid ile ilişkili diğer yan etkiler de oluşabilir.

Bununla birlikte bireysel riskinizi değerlendirmek için Niacinamide veya bu konuyla ilgili herhangi bir ek takviye almadan önce sağlık uzmanınıza danışmanın çok önemli olduğunu unutmamalısınız.

Özetleyecek Olursak

Niacinamide, enerji metabolizmasında ve hücre sağlığında önemli bir rol oynayan B3 vitamini (Niasin) formudur. Cilt bakım uygulamalarında, akne önleyici, leke önleyici ve giderici, cilt koyuluklarını açıcı ve nemlendirici etkileri ile sıklıkla kullanılmaktadır.

Niacinamide besin takviyesi olarak mevcuttur. Uygun dozlarda birkaç yan etki ile genellikle güvenli kabul edilir. Ayrıca kişisel bakım ve kozmetik sektöründe çok yaygın kullanılan bir bileşendir. Her zaman olduğu gibi, herhangi bir takviye almadan önce bir doktorunuza danışmanız en iyisidir.