Panthenol ve Cilt İçin Faydaları

Panthenol birçok cilt bakımı, saç bakımı ve makyaj ürününde nemlendirici etkisi nedeniyle giderek daha fazla kullanılmaktadır. Reçeteli veya reçetesiz kullandığınız ürünlerin içerik listesini gözden geçirirseniz, Panthenol'ün ana bileşeni olan birkaç ürün bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Panthenol'ün nemlendirici etkisi hem cilt hem de saçlar için aynıdır. Cildinizdeki kırışıklıkları ve ince çizgileri yumuşatır. Cilt için olan faydaları nedeniyle kozmetik ve güzellik ürünlerinizin birçoğunda görmeniz mümkündür. Nemlendirmenin yanı sıra, yara iyileşmesi, hasarlı hücre ve dokuların onarılmasında da faydalıdır. Cilt yüzeyinde bir bariyer görevi üstlenerek, nem kaybını önlemeye yardımcı olur.

Panthenol Nedir?

Panthenol, Vitamin B5 veya Pantotenik Asitten elde edilen bir maddedir. Vücudumuzda doğal olarak bulunur. Ayrıca bitki ve hayvanlarda da bulunmaktadır. Yaygın olarak Provitamin B5 olarak bilinir.

Kimyasal yapısı Pantotenik Asit ile karşılaştırıldığında ise cilt katmanlarında daha derine nüfuz ettiği görülür. Bu sebeple kozmetik endüstrisinde daha fazla tercih edilmektedir. Panthenol, vücudumuzda kolayca Pantotenik aside dönüştürülür. Cildinizi, saçınızı nemlendirmek ve beslemek için çok çeşitli kozmetik ürünlerde kullanılır.

Matlaşmış ve dökülen saçlara bakım için Biotin, Kafein ve Panthenol içeren Dermatech Saç Dökülmesine Karşı Etkili Losyon... %20 İndirim Fırsatını Kaçırma!

Panthenol'ün Cilt İçin Faydaları Nelerdir?

Panthenol, özellikle cildiniz için faydalı olan inanılmaz özellikleriyle bilinir. Kimyasal yapısı sayesinde, cilt için B5 vitaminine göre daha faydalı olduğu varsayılmaktadır. Panthenol'ün cilt bakımındaki bazı önemli faydalı özelliklerini daha yakından inceleyelim.

1. Cildi Derinlemesine Nemlendirme Özelliğine Sahiptir

Panthenol'ün hem D hem de L formları cilt üzerinde nemlendirici özellikler gösterir. Panthenol'ün bu iki formu da mükemmel nemlendirme özellikleri sergiler. Bu sebeple kuru cilt koşullarının önlenmesinde faydalıdır. Panthenol'ün su moleküllerini çekmesi ve cildinizin nem içeriğini korumasına yardımcı olması nedeniyle doğada hidrofilik olduğu bilinmektedir. Ciltte su kaybını önleyen koruyucu bir tabaka oluşturarak cildinizin iyi beslenmesine ve nemli kalmasına yardımcı olur.

2. Epidermal Su Kaybını Önleme Yeteneği Vardır

Panthenol ile ilgili bir başka iyi şey de buharlaşma nedeniyle cilt yüzeyinden epidermal su kaybını önlemesidir. Panthenol'ün en iyi yanı cildinizi nemlendirmesi ve daha uzun süre nemli kalmasına yardımcı olmasıdır.

3. Hasarlı Cilt Hücrelerini ve Yaraları Onarır

Panthenol nemlendirici, iyileştirici ve koruyucu özelliklerinden dolayı cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kirliliğe ve güneşin sert UV ışınlarına maruz kalmak cildimiz üzerinde kuru, kaşıntılı ve tahriş olmuş cilde neden olan zararlı bir etkiye sahiptir. Panthenol, kaybolan nemi geri kazanmaya yardımcı olarak kaşıntılı ve tahriş olmuş cilt üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Küçük kesik ve yaraların iyileşmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Panthenol, hasarlı cilt hücrelerini ve dokularını onarır.

4. Yaşlanmaya Karşı Kırışıklıkları ve İnce Çizgileri Azaltır

Panthenol'ün yumuşatıcı özelliği sayesinde kuru cildin dokusunu iyileştirir. Cildi yumuşak, pürüzsüz ve esnek bir yapıya kavuşturur. Cildini besler ve nemlendirir. Bu sayede ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır. Cilt dostu besinleri, cildinizi daha genç, parlak ve eşit tonlu hale getirmeye yardımcı olan elastin ve kollajen üretimini artırmaya yardımcı olur.

5. Anti-İnflamatuar Özellik Sergiler

Anti-inflamatuar özelliği, kuru ve tahriş olmuş cilt üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Panthenol genellikle güneş yanıkları ve kuru cilt koşulları için kullanılır. Kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi kuru cilt durumlarının semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.

Panthenol'ün Yan Etkileri Nelerdir?

Nemlendirici, besleyici, koruyucu, onarıcı ve iyileştirici özellikleri birçok cilt bakımı, saç bakımı ve kişisel bakım ürününde hayati bir rol oynamaktadır. Günlük rutininizde kullandığınız hemen hemen tüm kozmetik ürünlerinde bu ismi görebilirsiniz.

Genel olarak Panthenol'ün cildiniz üzerinde hafif olduğu ve topikal kullanım için güvenli olduğu kabul edilir. Herhangi bir ürünü kullanmadan önce her zaman bir yama testi yapmak önemlidir. Deride alerjik reaksiyon genellikle nadirdir. Ancak bazı durumlarda kontakt dermatit rahatsızlığa neden olabilir.

KAYNAKLAR

Kaynak1 - Kaynak2 - Kaynak3