Panthenol'ü daha önce muhakkak duymuşsunuzdur. Genellikle kozmetik sektöründe üretilen birçok üründe kullanılmaktadır. Sahip olduğunuz şampuan, nemlendirici veya yüz kreminin içerik listesine hızlıca göz attığınızda birçoğunda göreceksiniz.
Pro-vitamin B5 olarak da bilinen Panthenol, topikal olarak uygulandığında cilt tarafından hızla emilmektedir. Nemlendirici bir bileşen olarak etki göstererek B5 vitaminine dönüşür.
Panthenol çok yönlü olduğu için nemlendirici olarak etkili olmasına rağmen, çoğunlukla sadece nemi değil diğer nemlendirici bileşenleri tutan ve bağlayan bir nemlendirici olarak kullanılır.
Panthenol Nedir?
Panthenol, hidrojene bağlı çok sayıda oksijen grubundan oluşur ve onu hidrofilik ve higroskopik hale getirir. B5 vitamininin bir formu olan Panthenol, hem bilimin hem de doğanın bizlere bir lütfudur. Vücudunuzda Pantotenik aside dönüştürülen B vitamini grubunun Pro-Vitamin üyesidir.
Bu, atmosferden su çektiği ve onu su tutulmasını teşvik eden ve buharlaşma nedeniyle su kaybını en aza indiren moleküle bağladığı anlamına gelir.
B5 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?
B5 Vitamini (Pantotenik asit), birçok gıda türünde doğal olarak bulunur. B5 vitamini eksikliği çok nadir görülür. Takviye olarak almadan önce gıda olarak tüketmeyi deneyebilirsiniz. Genellikle B5 vitamini içeren yiyecekler şunlardır:
- Sığır eti, kümes hayvanları ve deniz ürünleri,
- Süt ve yumurta,
- Avokado,
- Brokoli, mantar ve patates gibi sebzeler,
- Buğday ve esmer pirinç gibi tam tahıllar,
- Fıstık, ayçiçeği çekirdeği vb.
Panthenol'ün Faydaları
Panthenol, cilt bakım ürünlerinizin cildinizi nemlendirme ve koruma konusunda gerçekte ne kadar etkili olduğunu görmek için artık en yeni endeks haline gelmektedir. Bu bağlamda Panthenol'ün faydaları şu şekildedir:
1. Cilt İçin Faydaları
Esas olarak nemlendirici bir bileşen olan Panthenol cildi nemlendirir. Bir nemlendirici olarak cilde nemi çeker. Ciltte su tutarak cildin nem üretmesini ve içeriden nemlenmesini sağlar. Aşina olabileceğiniz diğer nemlendiriciler arasında hyaluronik asit de bulunur.
Panthenol koruyucu cilt bariyeri oluşturarak ciltte buharlaşma ile yaşanacak nem kaybı ve kuruluk riskini azaltır ve zamanla doğal su kaybını önler.
2. İltihaba Karşı Etkileri
Panthenol'ün nemlendirici doğası ayrıca anti-inflamatuar özelliklere de katkıda bulunur. Cildiniz kuruysa, cildi dış uyaranlardan koruyan nem bariyerini kaybettiği için hassaslaşır.
Tıbbi araştırmalar, Panthenol'ün UV kaynaklı kızarıklık ve tahrişe karşı etkili olduğunu göstermiştir. Panthenol, dış uyaranların neden olduğu kaşıntı ve tahrişi azaltan bir cilt koruyucu olarak çalışır. Ayrıca suyu çekerek cildinizi yatıştırdığı da bilinen bir gerçektir.
3. Yaralara Karşı Etkileri
Panthenol'ün yara iyileşmesine de yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Sivilce ve sivilce izleriyle bitmek bilmeyen bir savaşla karşı karşıya olanlar bir tedavi içindeler. Yara her zaman cildinizin derin katmanlarında içeriden iyileşir.
Bu nedenle cildinizin sadece dış uyaranlara karşı kendini savunması değil, aynı zamanda iyileşme sürecini içeriden başlatması gerekir. Cilde daha esnek ve esneklik kazandırmak için etkili olduğu kanıtlanmış hücreler de bulunur. Günlük bir Panthenol dozu kesinlikle cildinizi ve cilt dokunuzu iyileştirecektir.
Panthenol ile kolajen üretimine yardımcı olmasıyla da ünlü olan C vitaminini birleştirirseniz, tüm faydalarından faydalanabilir ve cildinizin iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
4. Panthenol'ün Saçlara Faydaları
Son olarak Panthenol saç ve saç derisi için de önemlidir. Saç ve tırnak vücut tarafından keratin proteininden üretilir. Panthenol, saç derisini ve saç tellerini kökten uca kadar nemlendirir ve her ikisinin de kurumasını engeller. Saçınızın dış uyaranlara bağlı olarak protein kaybettiği zaman, saçlarınızın incelmesine ve çatlamış tırnaklara tanık olursunuz. Saçınız sonunda kırılırsa, Panthenol içeren bir ürün kullanmayı deneyin.