Saç Dökülmesi ve Testosteron

Saç dökülmesi kadın ve erkek fark etmeksizin en büyük imaj sorunlarından birisidir. Yaygın genel görüş kel erkeklerin yüksek Testosteron seviyelerine sahip olduğu yönündedir. Saç dökülmesi ile Testosteron hormonu ve DHT arasında ilişki daha karmaşıktır. Saç dökülmesine asıl sebep olan farklı bir Testosteron formu olan DHT'dir.

Kısaca Testosteron nedir ona da değinelim. 

Testosteron Nedir?

Testosteron; tüm memeli cinsinde bulunan ve Androjen grubunda yer alan bir Steroid hormon biçimidir. Erkeklerde testisler, kadınlar da ise yumurtalıklarda üretilir. Az miktarda böbrek üstü bezlerinden de salgılanır. Çoğunlukla cinsel istek ile ilişkili olsa da sperm üretiminde hayati bir role sahiptir. Ayrıca kemik ve kas kütlesinin oluşumu içinde çok önemlidir. Erkeklerde kırmızı kan hücrelerinin üretiminden, yağ depolama şekline ve hatta ruh halini dahi etkileyebilir.

Testosteronun Farklı Formları

Testosteron vücutta farklı şekillerde bulunur. Bunlardan biri proteinlere bağlı olmayan "serbest" testosterondur. Bu, vücutta hareket etmek için en uygun testosteron şeklidir. Testosteron ayrıca kandaki bir protein olan albümine bağlanabilir.

Testosteronun çoğu, Seks Hormonu Bağlayıcı Globulin (SHBG) adı verilen bir proteine bağlanmaktadır. Ancak aktif değildir. Eğer SHBG seviyeniz düşükse kan dolaşımınızda yüksek seviyede serbest testosteron bulunmaktadır.

Bir diğer formu da Dihidrotestosteron (DHT) şeklindedir. Bir çeşit enzim tarafından testosterondan dönüştürülür. Testosterondan beş kat daha etkilidir. DHT öncelikle vücut tarafından prostat derisinde ve saç köklerinde kullanılır ve saç dökülmesinin başlıca nedenlerinden biridir.

Saç dökülmesine karşı geliştirilen Procapil, Biotin ve Kafein gibi güçlü etkenler içeren Dermatech ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz…

 

Erkek Tipi Kellik - Androjenik Alopesi

Saç dökülmesi, saç köklerinin küçülmesi ve bunun büyüme döngüsü üzerindeki etkisinden kaynaklanmaktadır. Yeni saçlar, hiç saç kalmayana ve foliküller uykuya dalana kadar daha ince hale gelir. Bu saç dökülmesine hormonlar ve bazı genler neden olur.

Erkek tipi kellik kendine özgü bir şekle sahiptir. Saç çizgisi taç bölgesinden yavaşça açılmaya başlar. Sonrasında üstlerden de dökülmeye devam eder.

Saç Dökülmesinin Ardındaki Hormon DHT

Dihidrotestosteron (DHT), 5 alfa redüktaz adı verilen bir enzim tarafından testosterondan yapılır. Kadınlarda daha sık görülen bir hormon olan DHEA'dan da yapılabilir. DHT en çok deri, kıl köklerinde ve Prostat organında bulunur. Saç köklerinin DHT'ye duyarlılığı oranındaki etkileri saç dökülmesine neden olur.

DHT ayrıca prostatta da hareket eder. DHT olmadan prostat normal bir şekilde gelişmez. Çok fazla DHT ile bir erkek, prostat büyümesi olarak da bilinen iyi huylu prostat hipertrofisi geliştirebilir.

Kelliğin Nedeni Senin Genlerin

Kelliğe neden olan asıl sorun Testosteron veya DHT seviyeleri değildir. Saç köklerinizin bunlar karşısındaki hassasiyeti ile ilgilidir. Bu duyarlılık genetik tarafından belirlenir. AR geni, testosteron ve DHT ile etkileşime giren saç kökleri üzerindeki reseptör görevi yapar. Reseptörleriniz özellikle hassas ise, küçük miktarlarda DHT ile bile daha kolay tetiklenirler ve bunun sonucunda saç dökülmesi daha kolay gerçekleşir. Diğer genlerde dökülmeye sebep olabilir.

Yaş, stres ve diğer faktörler saç dökülmesi yaşayıp yaşamamanızı etkileyebilir. Ancak genler en önemli etkendir. Yakın erkek akrabaları kel olan erkeklerin risk seviyesi çok daha yüksektir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi

Kadınlar erkeklerden çok daha düşük testosteron seviyelerine sahip olsalar bile potansiyel olarak Androgenetik saç dökülmesine neden olacak kadar yeterli olabilir. Kadınlar farklı bir saç dökülmesi modeli yaşarlar. İnceltme, kafa derisinin üst kısmında bir meydana gelir, ancak ön saç çizgisi gerilemez. Kadın tipi saç dökülmesi de DHT'nin saç kökleri üzerindeki etkilerine bağlıdır.

Saç Dökülmesine Karşı Ürünler

Erkek ve kadın tipi kelliğe karşı çeşitli çözüm yöntemleri vardır. Testosteron ve DHT'nin etkilerine müdahale etmeyi ve bu etkileri en aza indirmeyi hedefler.

Son dönemde DHT’nin etkilerini durdurmayı hedefleyen birçok ürün geliştirilmiştir. En popüler ve doğal ürünlerden biri de Procapil Kompleksi içeren ürünler olmuştur.

KAYNAKLAR

Kaynak1 - Kaynak2 - Kaynak3