Sakal Kepeği Kimlerde Görülür? Nasıl Giderilir?

Sakal hijyeni konusu erkek bakımında kalıcı bir yer edindi. Sakallıların en iyi şekilde görünmesini sağlamak için sakal şampuanı, sakal kremi, sakal yağı ve sakal balsamı endüstrisi doğdu. Bununla birlikte, erkeklerin en sevdikleri sakal yağı markalarını tartıştıklarını duymak olağan olsa da, nadiren duyduğunuz bir şey sakal kepeğidir.

Evet, sakal kepeği bir sorundur ve şanslısınız ki sakal kepeğinin tedavisi mevcuttur. Ancak kendi kendinize teşhis koymadan ve bir avuç ürün almaya başlamadan önce sakal kepeğine neyin sebep olduğunu anlamak gerekir. 

Sakal Kepeği Nedir?

Sakal kepeği, esasen seboreik dermatit adı verilen ve tipik olarak yüzü ve kafa derisini etkileyen bir durumdur. Semptomlar arasında deride kızarıklık, deride ve sakalda kaşıntıya eşlik edebilen pullanma yer alır. Sakal kepeğinin belirgin belirtileri arasında sakaldaki beyaz pullar ve dipte kırmızı deri bulunur.

Sakal Kepeği Neden Olur?

Sakalınızda birkaç pul olduğunu bulmanız, mutlaka sakal kepeği ile uğraştığınız anlamına gelmez. Kuru cilt, sakalınızda beyaz pullar olarak görülebilen cildin dökülmesine de neden olabilir. Kepek ile cilt normalden pembeye döner, kırmızı pullar daha büyük ve daha yağlıdır ve pullanma görünüşte hiç bitmez. Pullanma kuru ciltten kaynaklandığında cilt beyazımsı veya çatlak görünebilir ve pullar kuru ve küçüktür. Doğal olarak, sakal kepeğiniz olduğunu düşünüyorsanız, doğru teşhis ve sakal kepeği tedavisi için bir dermatoloğa başvurmak en iyisidir.

Birçok besleyici etken madde içeren Dermatech Keratinli Sakal ve Bıyık Bakım Serumu ile daha dolgun ve sağlıklı görünen sakallara kavuşmak artık daha kolay!!!


Sakal Kepeği Ne Değildir?

Kendinizi sakalınızda birkaç pul ile bulmanız, mutlaka sakal kepeği ile uğraştığınız anlamına gelmez. Kuru cilt, sakalınızda beyaz pullar olarak görünebilen cildin dökülmesine de neden olabilir. Kepekli cilt normalden pembeye ve kırmızıya döner, pullar daha büyük ve daha yağlıdır ve pullanma görünüşte hiç bitmez. Pullanma kuru ciltten olduğunda, cilt beyazımsı veya çatlak görünebilir ve pullar kuru ve küçüktür. Doğal olarak, sakal kepeğiniz olduğunu düşünüyorsanız, doğru teşhis ve sakal kepeği tedavisinin seyri için bir dermatoloğa görünmek en iyisidir.

Sakal Kepeği Kimlerde Görülür?

Normalde saç derisinde kepek sorunu yaşıyorsanız, sakal kepeğine de yatkın olabilirsiniz. Bunun nedeni; eğer cilt hücreleriniz saç derinizde çok hızlı yenileniyorsa, aynı şeyi yüzünüzdeki cilt hücrelerinde yapması yaygın bir durumdur. Yağ bezleri erkeklik hormonlarına (Testosteron, DHT) duyarlı olduğu için erkeklerde kepek oluşumu kadınlardan daha sık görülebilir.

Kepek oluşumunda herhangi bir cilt tipine karşı bilinen bir yatkınlık olmamasına rağmen, koyu tenlilerde kızarıklık daha az belirgin olabilir. Ancak, pullanma benzer olacaktır.

Sakalınız ne kadar uzunsa, sakal kepeği geliştirme olasılığınız o kadar yüksektir. Yıkarken suyun tene ulaşması o kadar zor olur. Bu, mantar gelişimini destekleyen ve kepeğe yol açabilen bir yağ ve ölü deri birikmesi oluşturabilir. Bu yüzden, uzun hippi sakalının iki kat bakıma ihtiyacı olduğuna bilmelisiniz. Daha kısa, daha bakımlı ve yüze daha yakın bir sakalın tedavisi daha kolay olabilir.

Sakal Kepeği Nasıl Giderilir?

Sakal kepeği tedavisi karmaşık olabilir ve herkese uyan tek bir yöntem yoktur. Uzmanların çoğu, sakal kepeği tedavisine yönelik üç aşamalı bir yaklaşımın en etkili yöntem olduğu konusunda hemfikirdir:

  • Soyma (peeling)
  • Yıkama
  • Nemlendirme

1. Soyma İşlemi

Cildin soyulması, tıkanmasını ve fazla yağların üretilmesini engeller. Yumuşak kılları fiziksel bir ovmaya göre cildi tahriş etme olasılığı daha düşük olan bir sakal fırçası kullanılmasını önerir. Ölü cilt hücrelerini ve fazla yağı temizlemek için fırçayı cilt boyunca, sakal boyunca nazikçe hareket ettirin. Bununla birlikte, aşırı fırçalama, zaten hassas olan cildinizi daha fazla tahriş ederek yağ üretiminin aşırı dengelenmesine neden olabileceğinden aşırıya kaçmayın.

2. Yıkama İşlemi

Uzmanlar, mantara neden olan sorunun aşırı büyümesini azaltmaya yardımcı olmak için çinko piritiyon veya ketokonazol içeren bir antifungal şampuan tavsiye etmektedir. Anti mikrobiyal ve mantar önleyici özellikleriyle bilinen çay ağacı yağı içeren daha doğal bir yaklaşım da kabul görmektedir.

3. Nemlendirme İşlemi

Yıkama ve peeling, cildin doğal yağlarını yok edebildiğinden, cildin kurumasını önlemek için nem takviyesi yapmak önemlidir. Sakal kepeği tedavisi söz konusu olduğunda, tipik yüz nemlendiriciniz onu kesmeyebilir. Ya da yağ üretiminin artmasına neden olabilir. Bunun yerine, cildi korumak için antioksidan açısından zengin yağlar ve cildin iyileşmesine yardımcı olabilecek omega yağ asitleri içeren sakal serumu önerilir. Yağ üretimini dengelemek ve tahrişi yatıştırmak için hidrolize buğday proteini veya jojoba yağı içeren bir ürünler tavsiye edilir.