Akne ve leke giderici olarak en çok salisilik asit hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak içerik temizleyiciler, tonerler, serumlar ve peelingler gibi, hepsi de kendi başına cilde faydalı olabilecek birçok başka formda da bulunur. Her ürün kendi özel formülü ile salisilik asit kullanmaktadır.
Cilt sorunlarına bağlı olarak belirli bir kullanım için hedeflenir. Bazı temizleyiciler, peelingler ve tonerlerin çok sert olabileceği ve bundan kaçınılması gerektiği dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Salisilik Asit Nedir?
Söğüt ağacı kabuğundan elde edilen bir bileşen olan salisilik asit, beta-hidroksi asit (BHA) adı verilen bir tür kimyasal eksfolyanttır. Salisilik asidin ne yaptığını açıklamadan önce, sivilcelerin nasıl oluştuğuna dair kısa bir hatırlatma yapalım. Cilt yüzeyindeki bakteri, aşırı sebum oluşumu ve ölü deri hücreleri bir araya geldiğinde gözeneklerinizde bir tıkanıklık oluşur ve sivilce oluşur.
Suda çözünen ve yüzey eksfoliasyonu için daha ideal olan alfa-hidroksi asitlerin (AHA) aksine, salisilik asit yağda çözünen bir bileşendir. Bu sayede tıkanıklıkları gidermek için yağı parçalar, gözeneklerinizin derinliklerinde peeling yapabilmesini sağlar.
Salisilik asit ciltteki nem miktarını artırmaya yardımcı olur. Cilt hücrelerinin birbirine yapışmasına neden olan maddeyi çözer. Bu sayede cilt hücrelerinin dökülmesini kolaylaştırır. Şimdi, içeriğin neden yağlı ve akneye meyilli ciltler için uzun zamandır favori olduğu anlaşılıyor.
Salisilik Asidin Faydaları Nelerdir?
Eşsiz özellikleri sayesinde salisilik asit siğillerden kepeğe kadar akne dışındaki çeşitli cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılır. Salisilik asidin cilt için faydalarını kısaca sıralayalım.
1. Hücresel Yenilenmeyi Hızlandırır
Salisilik asidin bir keratolitik olduğuna ve bu nedenle hücresel yenilenmeyi teşvik ettiğine ve ölü deri hücrelerinin dökülmesine yardımcı olduğuna ve bunun da cildin donukluğunu ve dokusunu iyileştirebileceğine işaret eder.
2. Tıkanmış Gözenekleri Açar
Yağda çözünen bileşen, gözeneklere nüfuz edebilir, cilt hücrelerinin birbirine yapışmasına neden olan "yapıştırıcıyı" gevşetebilir ve beyaz nokta, siyah nokta ve sivilceler gibi yüzeysel akneye yol açan tıkanmış gözeneklerin içeriğini çıkarabilir.
3. Aşırı Sebum Üretimini Dengeler
Salisilik asit yağda çözünür olduğundan, gözeneklerdeki fazla sebumu temizlemek ve yağlılığı azaltmak için cilt yüzeyinin altına nüfuz edebilir. Bu da gözeneklerin görünümünde bir iyileşmeye yol açabilir.
4. Siyah Noktaları Giderilmesini Sağlar
Salisilik asit sadece mevcut sivilceleri tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda salisilik asit beyaz noktaları ve siyah noktaları doğrudan hedef aldığından, bunların cildinizin yüzey seviyesine geri dönmesini engeller.
5. Sivilcelerin Giderilmesini Sağlar
Lipofilik olduğu için salisilik asit, gelecekte sivilce oluşmasını önlemek için gözeneklere derinlemesine nüfuz edebilir. Özellikle Akne Vulgaris sorununa karşı etkili olabilir.
6. Gözeneklerin Açılmasına Yardımcı Olur
Sıkılaştırıcı bir ürün olarak salisilik asit, cildi sıkılaştırarak gözeneklerin görünümünü azaltır.
7. Ciltte Oluşan İltihaplanmayı Yatıştırır
Anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle, sivilcelere bağlı tahriş ve kızarıklığın giderilmesine yardımcı olur. Kistik akne gibi sivilce sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Salisilik Asidin Yan Etkileri Nelerdir?
Salisilik asit yağlı ve akneli ciltlere sahip olanlar için çok uygundur. Kuru ve hassas cilde sahip veya egzamaya meyilli ciltler için tahrişe neden olabilir.
Salisilik asidin en sık görülen yan etkilerinden bazıları uygulama başlangıcında uygulandığın alanlarda kurulaşma, yanma veya tahriş olma olabilir. Ancak sonrasında devam ederse veya kötüleşirse dermatoloğunuzla kesinlikle iletişime geçmelisiniz.
Salisilik asit cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirebilir. Kolayca güneş yanığına neden olabilir. Cildinizi her zaman güneşten korumanız gerekse de salisilik asit kullanırken güneş koruyucu kullanmak önemlidir.