Stresin saç dökülmesine neden olduğunu duymuş olabilirsiniz. Peki bu iddianın gerçeklik payı var mı? İşiniz yüzünden veya hoş olmayan bir olay sebebiyle stres altında olabilirsiniz. Stresin vücudunuz üzerindeki etkilerinden endişe duymanız doğaldır.
Stres saç sağlığınıza zarar verebilir. Günlük dökülen saç miktarı 100 ila 200 adet arasında olağandır. Ancak yastık kılıfınızda veya duşta normalden daha fazla saç teli döküldüğünü fark ederseniz muhtemelen stres altındasınızdır. Yüksek düzeyde stres, kafanızda daha az saç anlamına gelebilir. Sadece erkekler değil, kadınlar da strese bağlı saç dökülmesinden etkilenmektedir. Bu blogda stres ve saç arasındaki ilişkiyi ve stresin neden olduğu saç dökülmesini nasıl tersine çevirebileceğimizi anlamaya çalışacağız.
Stres ve Saç Dökülmesi Nasıl İlişkilidir?
Araştırmalar gösteriyor ki, strese bağlı duygusal travmanın bir tür saç dökülmesiyle ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. İşte stres kaynaklı saç dökülmesi hakkında bilmeniz gerekenler:
Saç derisindeki her saç kökü, farklı bir büyüme aşamasından geçer. Çoğu saç folikülleri, herhangi bir zamanda büyüme (anajen) fazındadır. Bundan sonra saç folikülleri, saçın döküldüğü dinlenme aşamasına geçer. Telogen effluvium sırasında, ani bir tetikleyici, saç foliküllerinin aniden anajen fazından telojen fazına geçmesine neden olabilir. Bu ani tetikleyici sebep, hoş olmayan herhangi bir durumdan veya altta yatan tıbbi bir durumdan kaynaklanan stres olabilir.
Son araştırmalara göre, stres, kaygı ve depresyon normal saç büyüme döngüsünü bozarak saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Stres Vücudunuzdaki DHT Seviyesini Artırır Mı?
Stresin androjen düzeylerini yükselterek saç dökülmesine neden olduğu bilinen bir kimyasal olan DHT'nin (Dihidrotestosteron) üretimini artırdığı düşünülmektedir. Tüm stres ve saç dökülmesinin ortasında, sizin için bir umut ışığı var. İyi haber şu ki, strese bağlı saç dökülmesi geçici olma eğilimindedir ve saç kökleri normal saç döngüsüne dönene kadar üç ila altı ay sürer. Stresin Neden Olduğu Farklı Saç Dökülmesi Türleri Strese bağlı saç dökülmesini üçe ayırabiliriz:
1. Telojen Effluvium
Telogen effluvium'da aşırı miktarda stres, saç köklerinin dinlenme fazına geçmesine neden olur. Saç kökleriniz dinlenme evresine girdikten 2-3 ay sonra saçlarınızı yıkarken veya tararken etkilenen saçların döküldüğünü fark edebilirsiniz.
2. Trikotilomani Trichotillomania
Saç derisi, kaşlar ve diğerleri gibi vücudunuzdaki kılları çekmeye yönelik güçlü bir istektir. Gerginlik, stres, can sıkıntısı, yalnızlık veya diğerleri gibi rahatsız edici veya olumsuz duygularla başa çıkmak için insanları saçlarını yolmaya iten bir hastalıktır.
3. Alopesi
Muhtemelen stres içeren birçok faktörün saç dökülmesine neden olduğu düşünülmektedir. Alopesi areata'da vücudumuzun bağışıklık sistemi saç köklerini hedef alarak saç dökülmesine neden olur. Stres kaynaklı saç dökülmesi kalıcı değildir. Stres seviyenizi kontrol altında tutmak, saçınızı daha sağlıklı bir duruma getirmenize yardımcı olacaktır. Saç dökülmesinin strese bağlı olabileceğine dair işaretler Günde 100'den fazla saç telinin döküldüğünü fark ederseniz, muhtemelen stres kaynaklı saç dökülmesinden muzdarip olabilirsiniz.
Kafa derinizdeki kel alanlar, alopesi areata'nın bir göstergesi olabilir. Herhangi bir stresli yaşam olayından 2 ila 3 ay sonra şiddetli saç dökülmesi fark ederseniz bu Telogen effluvium olabilir.
Strese Bağlı Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Ne yazık ki, stres kaynaklı saç dökülmesi durdurulamaz veya önlenemez. Ama evet, saç sağlığını korumada uzun bir yol kat eden bazı sağlıklı saç bakımı alışkanlıklarını benimseyebilirsin. Ne olduklarını kontrol edelim.
1. Dengeli Beslenme
Vücudunuz düzgün çalışması için tüm besin maddelerine dengeli bir miktarda ihtiyaç duyar. Vitaminler, mineraller ve proteinler açısından zengin besinler ve bitkiler, saç köklerinizin sağlıklı saç büyümesi için yeterli beslenmesini sağlar . Saçınız bir protein olan keratinden oluşur, bu nedenle diyetinize bol miktarda protein açısından zengin yiyecekler ekleyin.
2. Sentetik Saç Bakım Ürünlerinden Kaçının
Şekillendirme araçlarından yayılan ısı, saç tellerinize zarar vererek onları kuru, kıvırcık ve kırılgan hale getirerek kırılmaya daha yatkın hale getirebilir. Şekillendirme araçlarını kullanmaktan kaçının. Sentetik saç bakım ürünleri, saçınızın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek sülfatlar, parabenler, ftalatlar ve yapay kokular gibi sert kimyasallar içerir. Saçlarınız için etkili ve güvenli, hiçbir yan etkisi olmayan temiz saç bakım ürünlerine geçin.
3. Stres Atma Tekniklerini Deneyin
Yoga, meditasyon, aromaterapi , bisiklete binme, yürüyüş, yüzme ve bahçe işleri gibi stres yönetimi tekniklerini deneyin .
4. Saç Canlandırıcılar veya Saç Serumları Kullanın
Saç derinizi besleyen ve nemlendiren, hareketsiz saç köklerini uyaran ve saç büyümesini destekleyen temel besinlerle aşılanmış birçok saç canlandırıcı mevcuttur. Kadınlarda saç dökülmesini kontrol etmede etkili olduğu bulunan saç bakım ürünleri piyasada sınırlıdır. Bu saç serumu, kadınlarda saç dökülmesini kontrol altına almak için özel olarak formüle edilmiştir. Bu saç serumu, saçı kökünden güçlendiren, saç köklerinin çoğalmasını destekleyen ve saçınızı yoğunlaştırarak saç dökülmesini azaltan güçlü aktifler içerir.
5. Yaşam Tarzınızda Küçük Değişiklikler Yapın
Yaşam tarzınızda küçük değişiklikler yapmak, saç sağlığınızı iyileştirmede hayati bir rol oynayabilir. En az 8 saat kaliteli uyumaya çalışın. İçeceklerinizi azaltın. Saç tellerinize zarar veren oksidatif strese neden olabilecek abur cuburdan, gece partilerinden ve sigara içmekten kaçının. Bu küçük değişiklikleri yapmak, sağlıklı saçların ve problemsiz bir saç derisinin korunmasında faydalıdır. Bununla birlikte, kaşıntılı ve tahriş olmuş bir kafa derisi ile birlikte şiddetli saç dökülmesi yaşarsanız, bir doktora danışmanız gerekir.