Yağlı Ciltler İçin Bakım Rutini

Yağlı cilt, en yaygın cilt sorunlarından birisidir. Aşırı parlak bir görünüm ve akne oluşumuna yatkın olması gibi can sıkıcı zorluklara sebebiyet verebilmektedir.

Ama tüm bunlara rağmen stres yapmanıza gerek yok. Doğru bir cilt bakım rutini ve buna ek doğru ürünlerin eklenmesi ile bu sorunların önüne geçmek mümkün.

Yağlı bir cilde nasıl bakılacağına dair tahmin yürütmeyi ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için dermatologların önerilerini ve tavsiyelerini derledik.

Cildinizi sağlıklı ve temiz tutmak için sabah akşam kullanabileceğiniz dört aşamalı basit bir rutin.

1- Sabah ve Akşam Cildinizi Arındırın

Herhangi bir cilt bakımı rutininin en önemli adımı cildinizi temizlemektir. Cildiniz yağlı olma eğilimindeyse, daha fazla temizliği tolere edebilmelisiniz.

Çoğu insanın sabah ve akşam sadece yüzünü yıkaması gerekse de, yağlı cilde sahip olanların sabahları yüzlerine tam bir temizlik yapması özellikle önemlidir.

Geceden yüzünüzü temizlediğiniz için, sabah cildinizin hala temiz olduğunu hissediyor olsanız bile, geceleri cildinizin ölü hücrelerini dökmek ve yağ üretmekle meşgul olduğunu unutmamalısınız.

Bu nedenle hem sabah hem de akşam, peeling özelliğe sahip iyi bir temizleyiciyle yıkanması önerilir. Gözeneklerde birikmeyi önlemek için fazla yağı ve ölü deri hücrelerini temizlemeye gerçekten yardımcı olacaktır

2- Temizleme Jeli veya Tonik Kullanın

Temizliğin öneminden bahsettik. Şimdide cildiniz için muhakkak bir temizleme jeli kullanılmasının öneminden bahsedelim. Normal sabun vb. ürünler cildinizin kurumasına ve tahrişe açık olmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeple Aloe Vera, Biotin ve Pro Vitamin B5 içeren temizleme jeli kullanmak hem cildinizin kurumasını önler hem de nem dengesini korur.

Temizleme jeli ile makyaj, kir ve yağdan arındırılan cildi desteklemek için, Salisilik Asit içeren bir peeling toniği kullanılabilir.

3- Yağlı Cilde Özel Bakım Uygulayın

Bu adım da özel cilt endişelerinize bağlı olacak. Örneğin akneye yatkınsanız yağ üretimini azaltmak ve kırılmaları önlemek üzerine bir bakım yapılmalıdır. Bunun için gündüzleri Benzoil Peroksit veya Kükürt içeren ürünler kullanılabilir.

Dermatologlar, akşamları ise gözeneklerin açık kalmasına ve cildin parlak kalmasına yardımcı olacak Retinol içeren ürünler kullanılması gerektiğini söylemektedir.

Cildinizde fazla yağ varsa, kuru cilde sahip birinden biraz daha uzun süre kırışıklıkları ve ince çizgileri tolere etmeniz olasıdır.

4- Gün İçerisinde Cildinizi Nemlendirin

Yağlı cildiniz varsa nemlendirme çok önemli bir adımdır. Yağlı bir cildiniz varsa nemlendirmenize gerek olmadığına veya nemlendirmemeniz gerektiğine dair bazı inanışlar vardır. Ancak bunun gerçeklerle alakası yoktur.

Tüm cilt tiplerinin nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Ancak yağlı cildiniz varsa ne tür bir nemlendirici kullandığınız konusunda daha dikkatli olmalısınız.

Dermatologların tavsiyesi ise; hafif, yağsız ve su bazlı olacak şekilde, akneye eğilimli ciltler için formüle edilmiş herhangi bir nemlendirici olabileceği yönündedir.

Bu 4 Adım Dışında Yapılabilecekler

İşe yarayan günlük bir cilt bakımı rutini geliştirmek, yağlı cildi yönetmenin ilk adımıdır. Bunu bir alışkanlık haline getirdikten sonra, rutininize daha az sıklıkta başka adımlar eklemeyi düşünebilirsiniz.

Kurutma Kağıtları Kullan

Cildiniz gün boyu parlıyorsa, fazla yağı kontrol etmek için kurutma kağıtları kullanabilirsiniz.

Egzersizden Sonra Duş

Sabah ve akşam rutininize ek olarak, egzersiz yaptıktan sonra duş almanız, en kötü ihtimalle yüzünüzü yıkamanız gereklidir. Bunu egzersizden sonra ne kadar çabuk yaparsan o kadar iyi.

Doğru Ürün Seçimi

Cilt bakım ürünleri satın alırken, akıllıca seçim yapmalısınız. Dermatologlar yağlı cilde sahip olanların, alkollü ürünlerden kaçınması gerektiğini söylüyor. Bunun sebebi paradoksal olarak artan miktarda yağ salgılanmasına neden olabilir. Ayrıca kakao yağı, karite yağı ve vazelin gibi kalın veya yağlı ürünlerden kaçının.

Toparlayacak olursak;

Yağlı bir cilde sahipseniz, günlük cilt bakımı rutinini takip etmek, aşırı yağlanmaları azaltmanın ve parlaklığı kontrol etmenin en iyi yoludur.

Temizlemek, tonlamak, cildinize bakım yapmak için hem sabah hem de gece nemlendirmek, günlük cilt bakımı rutininin temel adımlarıdır.

Doğru ürünleri seçmek, güneş kremi kullanmak, kurutma kağıtları kullanmak ve egzersiz yaptıktan sonra yüzünüzü yıkamak da yağlılığı azaltabilir ve cildinizin temiz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.